Skip to content

Karácsony utáni 2. vasárnap C év

2016/01/03

BEINDULT...

BEINDULT…

Kezdetben volt az Ige.

Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be.  Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágosítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.  És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal.  Jn 1,1-18

KÓDOLT VÉG

KÓDOLT VÉG

Kezdetben volt az Ige.    Minek a kezdetén? – kérdi csodálkozva a mai ember, és amilyen türelmetlen, mindjárt azt is megkérdezi: A kezdetnek mikor lesz vége? Pedig az Ige ott volt a kezdetben, ott van jelenleg és ott lesz a végén is. Ott van mindörökké. Nehéz ezt megemészteni. Mint véges lények, tudatában vagyunk végességünknek, annak, hogy van kezdetünk és van végünk. A kezdetre semmi befolyásunk. A kamasz dacosan mondja a szülőknek: Nem kértem, hogy világra hozzatok! S még azt se kérte, hogy maradhasson. Legalábbis nem szavakkal. De kérte a csecsemő sírva, a kisded gügyögve, a kamasz pedig elvárta. A lét óhajtja önmagát, a lét nem mond le önmagáról, és perel: Minek teremtettél, ha végem lesz?

Kezdetben volt az Ige. Én nem voltam, és senki más sem volt. Azt mondják, mindnyájan csillagporból lettünk. Kivétel nélkül. A nyersanyagunk valahogy örök. S mégis, van kezdete. Lett, az Ige által. Elég volt kimondani: legyen!  Az igen az igére rímel. Az Ige igent mondott és mond önmagára, igent mondott a másikra, mindnyájunkra, és mi ebből az igenből élünk azóta is. S mégis tagadjuk. Az emberi elme, mely képmása az Igének, képes önmagát, önmaga eredetét és küldetését tagadni.  Teremtett magának egy bűvös szót: evolúciót. Szerinte nincs igazán kezdet és nincs igazán vég, de van a kettő között – hol is? – fejlődés.  Mindehhez idő kell. Elképesztően sok idő. Felfoghatatlanul sok idő. A kezdet előtt az se volt. Ahogy Ákos énekli: Áll még az idő, teljes a rend. De a vágyak az emberre várnak. S a vággyal jött a tagadás. Az Ige igent mondott mindenre, és mi nemet az egyetlen parancsra, majd sorra mindenre, s végül önmagunkra. Ezért kellett az Igének az idő és tér beláthatatlan és felfoghatatlan távlataiból a mi kis jelenünkbe lépnie.  János evangélista mintha csodálkozna azon, hogy erre a Nagy Igenre, erre a mégis, magatok dacára Igenre, nemet tudtunk mondani. De boldogan hozzáteszi: aki igen mond, az belép az Ige rendjébe, és látni fogjuk a láthatatlant, tapasztalni a soha nem tapasztaltat. Ez a mai üzenet: mondj igen az igenre, mondj igent az Igére, mert ő igen mondott rád!

.

Kiss Ulrich SJ

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2016/01/03 17:01

    Ha józanok vagyunk, nem mondhatunk mást az igenre, csak igent végsősoron, bár közben eljátsszuk a bakter kecskéjét gyakran. Akármilyen finom csemegével is csalogatják,ha jön a vonat ő nem kér,nem is figyel, hanem bűvölten csakis a fényes, zajos mozdonyt nézi, ahogy közeledik, aztán megeszi ez eleséget, ám ismét dübörg és jön a fényes vonat … Da capo al fine !

  2. 2016/02/19 11:17

    Kedves Ulrich atya! Az első képről az Eredet c. film jutott eszembe (Inception, rend.: Christopher Nolan) – és elolvasva gondolataidat, talán nem is véletlenül. Ha nem láttad még, és érdekelnek a filmek, nagyon ajánlom: egyrészt a rendező alapelve, hogy nem használ CGI-t, másrészt mert maga a történet nagyon szépen, “eredet”-ien 😉 lett elmesélve. Ez pedig az időről szól – na és persze az emberi kapcsolatokról. Ez a kettő nyilván elválaszthatatlan, s míg minden korban alap témája volt a meséknek, a mai korban különösen is aktuális. 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s