Skip to content

Urunk megkeresztelkedése C év (2016)

2016/01/08

Elmerülve a vízbe

Elmerülve a vízben

Jézus is megkeresztelkedett

Abban az időben: A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: Én csak vízzel keresztellek benneteket. De eljön, aki hatalmasabb nálam, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni. Ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett. Miközben imádkozott, megnyílt az ég, és a Szentlélek leszállt rá látható alakban, mint egy galamb. Szózat is hallatszott az égből: Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem. Lk 3,15-16. 21-22

 

Jézus is megkeresztelkedett  – milyen magától értetődőnek tűnik ez a mondat! Megkeresztelkedett, mint mindenki…Hisz ember volt, aki mindenben hasonult hozzánk. Aztán nagy sietve hozzátesszük: kivéve a bűnt. S épp ez a bökkenő. Máté érzi is ezt, és másképp meséli el a történetet: János oldaláról tekintve, aki nem győzte hangoztatni, hogy méltatlan, hogy akár rabszolga módjára szolgálja az Urat. Mert a szolgák dolga megoldani a saru szíját, azaz levetni az Úr lábbelijét. Máté ezért megosztja velünk János zavarát: „Nekem van szükségem a te keresztségedre – mondta –, s te jössz hozzám?”

 

Az ima a kapocs

Az ima a kapocs

Jézus úgy tesz, mintha a Keresztelő csupán udvariaskodna, mint amikor egy forgóajtón előre engedjük a magasabb rangút, vagy az idősebbet. Ezt mondta: „Hagyd ezt most! Illő, hogy mindent megtegyünk, ami elő van írva.” Mindez pusztán illendőség lenen? Puszta formalitás? János minden esetre nem tudta, mit válaszoljon, hanem „engedett neki.”- ahogy Máté fogalmaz. Talán ezért is hangsúlyozta, hogy „Megkeresztelkedése után Jézus nyomban feljött a vízből.” Mintha valami jelentősége volna ennek a mindjártnak.  Holott az ég megnyílása és az Atya szózata nem a vízből való kiemelkedés következménye, vagy eredménye, hanem annak, hogy Jézus imádkozott.

Az ima, a bensőséges kapcsolat nyitotta meg az eget, nem a Jordán vize. Az csak a látható jele volt a tömegnek, emez a hallható tanúságtétel az Atya szeretetének.

 

Kiss Ulrich SJ

2016. január 10.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s