Skip to content

Évközi 3. vasárnap C év (2016)

2016/01/22

Megszokásból

Megszokásból

Szokása szerint

Már sokan vállalkoztak arra, hogy a körünkben lejátszódott eseményeket leírják, úgy, ahogy ránk maradt azoktól, akik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az isteni igének. Most jónak láttam én is, hogy elejétől kezdve mindennek pontosan utánajárjak, és sorban leírjak neked mindent, tiszteletre méltó Teofil, hogy meggyőződjél róla, mennyire megbízhatók azok a tanítások, amelyekre oktattak.

Abban az időben: Jézus a Lélek erejével visszatért Galileába. Híre elterjedt az egész környéken. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez van írva. Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, s hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje. Összetekerte az írást, átadta a szolgának és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: Ma beteljesedett az Írás, amelyet az imént hallottatok. Lk 4,1-4; 14-21

 

Szokása szerint – Érdekes szokás ez! Manapság hagyományos vallásosságról, népi egyházról beszélnénk. Az értelmiségiek ezt lenézik. Rózsafüzér, zarándoklat, gyertya – ezeket a hagyományos formákat ajkbiggyesztéssel és leereszkedőn nyugtázzák. A templomba járás is külön statisztikai kategória. Ma kisebbségi státuszban. A többség a maga módján vallásos. Nem illik feszegetni, mit is takar ez. Lukács egyházképe még friss, új, és nyoma sincs a régi formák megvetésének. Az új a régire épül, nem elűzi azt. Lám, Jézus programbeszédét nem valami irodalmi néger – ahogy a magunk helyett író és beszélő szerzőt, ghostwritert nevezgetik – irogatta, de nem is ő fogalmazta meg álmatlan éjszakákon, hanem Atyái, népe és vallása hagyományából merítette. Szó szerint, változtatás nélkül, Elég volt felolvasnia Ézsaiás prófétai szavait, és csak annyit kellett hozzáfűznie: Ma beteljesedett az Írás, amelyet az imént hallottatok. Be jó lenne, ha ma is így kommentálhatnánk a napi evangéliumot!  Ha az örömhír aktuális híradás és nem utópia lenne!

ÖRÖMHÍR

ÖRÖMHÍR

Ézsaiás nyolcszáz éve hallott volt, amikor savai Jézus ajkán új életre keltek. Ennek kétezer éve, de ma sem vágyunk többre, mind szabadulásra a függőség helyett, örömhírre a szenzáció – és az mindig rossz hír – helyett, és látásra a vakság helyett. Jó lenne, ha ma és most, itt és most, beteljesedne az írás. Ehhez be kell teljesíteni. Nekünk. Nem hagyhatjuk az utókorra!

 

2016. január 24.

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Cs. Nagy Katalin permalink
  2016/01/23 07:18

  Jézus arra utal, hogy minden megtörtént amit Isten a próféta által népének közölt. Isten kegyelmére utal, hogy Ő a feltámadt Krisztus közéjük ment újra! Annak ellenére!
  Igen már beteljesedett,-mert megszületett!(Nem értették meg.)Megfeszítették. Feltámadt. (ha nem is akarták be/meg-látni). Ezzel a megváltás műve már beteljesedett !
  Igen már beteljesedett nincs mit hozzátenni ! Nekem az az örömhír hogy ” leült közéjük” és velük marad,-mégis!
  Bizony örömmel beszélek arról, hogy:VELEM VAN a Megváltóm, a Feltámadott Krisztus!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s