Skip to content

TOLVALY FERENC MAROSVÁSÁRHELYEN

2016/01/24

ifj és id.Tolvaly Ferenc és a "riporter"

ifj és id.Tolvaly Ferenc és a “riporter”

Tolvaly Ferenc a Magyar Kultúra Napján Marosvásárhelyen

 

Marosvásárhely szülötte, író, kiadó és médiaszereplő többszörösen is: játékfilmrendezőnek tanult és médiamenedzsernek, és az is lett. Egy ideig ő volt a Mister TV 2. Mivel a média emberei nehezen tudták követni az elkötelezett keresztényt, idővel szükségszerűen elváltak az útjaik, de azért a Pen Club főtitkára is lett, mindenek előtt író. A Magányos Század Trilógiában, bár regényesen és fiktív figurákon keresztül, de megírta addig is kalandos életútját Erdélyből az emigráción át, ahol egyebek között a Szabadságharcos Szövetség főtitkáraként szolgált, a müncheni majd magyar médiamogulig.

Szemben a közönséggel

Szemben a közönséggel

Az igazi kaland azonban csak ezután kezdődött, a zarándoklat, a belső út. Előbb, mintegy főpróbaként megjárta az El Caminót, amikor még nem volt divatos. Kalandját regénybe öntötte, majd megfilmesítették. A százezres példányszámot elérő mű csak nyitány volt, követte öt másik könyv, mely az Iszlám, a buddhizmus és a hinduizmus, végül pedig a zsidóség lelkiségét, útját mutatta be. Az első kettőt szintén filmként is láthattuk. Ezt a gazdag életművet mutathatta be a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, az egykori Monarchia egyik legszebb szecessziós épületben, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az ünnepelt szerző, a helyi jezsuita közösség meghívására. Előző este a Keresztelő Szt. János Főplébánia templomában már megszólalt, a közelgő nagyböjtre készítette fel a híveket, megmutatva a böjt lelkiségét. Gondolatait a 40 nap lélekúton c. további könyvében már korábban rögzítette, és annyira megnyerte a hallgatóságot, hogy az egész e célból magával hozott sorozat pillanatok alatt elkelt.

A helyszín

A helyszín

A siker másnap a Kultúrpalotában folytatódott, az utolsó példányig elkelt a teljes készlet, és a hallgatóság sorba állt dedikálásért. A papának, idősebb Tolvaly Ferencnek már nem is jutott tiszteletpéldány, azt jövő héten, amikor egy konferenciára hazautazom, hozom el neki. Nekem jutott amúgy a megtisztelő feladat, hogy én legyek az este „Alindája”, mivel Ferenc barátommal úgy döntöttünk, hogy ne előadást tartson, hanem én kérdezzek és ő válaszoljon, hogy az életrajzi adatokat ne szárazon tálaljuk, hanem minél színesebben.  A helyi adó és újságok tanúsága szerint ez jól sikerült nekünk.

Izgalommal várjuk a követező regényt, a Zsolnay csald történetét, melyet reméljük nekünk is bemutat újra a szerző, ezúttal nem vizsgaidőszakban, és akkor a fiatalok is el tudnak jönni.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Cs. N. Katalin permalink
    2016/01/27 23:11

    Nagy örömmel olvastam és szeretettel gratulálok!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s