Skip to content

MR Ha Isten (úgy) akarja

2016/02/18

PÁRBAJ

PÁRBAJ

Akartok jót mulatni? A legjobban önmagunkon lehet. A valláson, katolikus bizonyságainkon. Sokaknak ez nem megy. Az olaszoknak mesterien. Rég nem kacagtam annyit, mint Edoardo Maria Falcone vígjátékán. Egy filmkritikus úgy sorolta be a pörgős vígjátékot, mint „szórakoztató valláskritikát”. Én inkább társadalomkritikának nevezném. A Nyugat alkonya commedia dell’arteként. Ennek lényeges eleme a rögtönzés. Kedvet érzünk, magunk is bejátszani, beleszólni. Ez a „darab”, ez a film rólunk szól. A magabiztos, sőt öntelt középosztályról, mely erkölcsi ítéletet alkot mindenről, de magáról azt tartja, felette áll ezeknek a dolgoknak.

Az önelégült burzsoáziát a sztársebész, Tommaso testesíti meg. Görbe tükröt egy karizmatikus fiatal pap, amolyan itáliai Pál Feri, tartja az arrogáns főorvos elé. Még hasonlítanak is egymásra: mármint Pál Feri és Alessandro Gassman, a filmbeli Pietro atya. És Pietro is másodpályás. Sőt, kiderül az is, hogy börtönviselt. Ott tért meg. És most fiatalokat térít. Sikeresen. Köztük a szívsebész fiát, Andreát (Enrico Oetike), aki a sztárorvos és a sztárpap párbajának kioldója és katalizátora lesz. A konfliktus vele kezdődik, és ez a nyitás zseniális. Mindent elmond a kései szekuláris európai elit értékrendjéről. A professzor ugyanis azt sejti, hogy fia, aki nem csajozik, csakis meleg lehet. Felkészíti a megdöbbent családot, köztük az amúgy tipikus 68-as múltú feleséget, nem túl okos lányát és karrieréhes vejét, hogy az örökös, aki orvosnak készül és addig úgy tűnt, az apja nyomdokaiba fog lépni, homoszexuális. A családot felesketi az ezekben a körökben kötelező toleranciára. Szeretni fogjuk, elvégre a fiúnk – szól az indokolás. A klán tehát mindenre felkészült – és vele a néző is – amikor jön az első fordulat: a fiú bejelenti, hogy életét egy személy megváltoztatta.  Megértő bólogatás. Aztán jön a második csavar: a fiú kiböki, hogy ez a személy Jézus. És ő pap akar lenni. Ez már sok a megértő családnak.

A főorvos az Atyaisten

A főorvos az Atyaisten

Teljes a káosz. Ezzel nem tudnak mit kezdeni. Mint ahogy a gyökereitől elszakadt Nyugat sem tud mit kezdeni a vallással, a papokkal. A felháborodott apa agymosást sejt és nyomozni kezd: ki és hogyan csábította el a fiát? Minden eszköz megengedett: a magándetektív, akit amúgy egy hűtlenségre gyanakvó férj a felesége ellen szokott bevetni, most a fiát “elcsábító” pap és annak múltja után kutat. S eközben saját múltja és jelene, és ürességtől kongó jövője rajzolódik ki előtte. Kiadja magát a társadalom peremére szorultnak, hogy így férkőzzön a pap bizalmába. Persze a szegénységről és a szegényekről éppúgy hamis kép él benne, mint az egyházról. Közhelyek és előítéletek harcolnak itt egymással, de paradox módon az ateista orvost, hazugságainak leleplezése valós énjének felfedezése felé sodorja. Mert bár megszokta, hogy irányítja az eseményeket, és parancsol az embereinek, itt és most, elveszíti uralmát a dolgok és a személyek felett. S miközben veszít, nyer. Emberséget és önismeretet, humanitást, emberséget.

Megosztás

Megosztás

Ez a film egyetlen katekizmus, és az orvos a katekumen, Pietro Atya pedig a katekéta, a tanító. Minden prozelitizmustól távol, egyszerűen azzal, hogy egy hiteles ember. Ilyennek kéne lennie minden papnak. A filmkritikus azzal fejezi be a film méltatást, hogy „okos, szórakoztató vígjáték, ami nem szándékozik megváltani a világot, az majd ráér akkor, ha Isten is úgy akarja.” Úgy legyen.

 

MR_Budapest Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 87 (2016.02.18) HA ISTEN AKARJA

 

[ii] A commedia dell’arte előadói hivatásos vándorszínész-társulatok voltak, melyeknek színészei a társulatok vezetőinek irányításával közösen dolgozták ki az előadás néhány oldalas cselekményvázlatát (canovaccio), amely dialógusokat nem tartalmazott: azokat az előadók alkalomról alkalomra rögtönözték.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s