Skip to content

NAGYBÖJT 2. VASÁRNAPJA C ÉV (2016)

2016/02/20

Nem tudta ugyanis, hogy mit mondjon.

Abban az időben: Jézus kiválasztotta Pétert, Jánost és Jakabot, és fölment velük a hegyre imádkozni. Míg imádkozott, arca teljesen átváltozott, ruhája pedig hófehéren ragyogott. S íme, két férfi beszélgetett vele: Mózes és Illés. Megdicsőülten jelentek meg, és haláláról beszélgettek, amelyet Jeruzsálemben kell majd elszenvednie. Pétert és társait elnyomta az álom. Amikor fölébredtek, látták dicsőségét és a mellette álló két férfit. Azok már épp menni készültek. Péter akkor így szólt Jézushoz: „Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.” Nem tudta ugyanis, hogy mit mondjon. Közben felhő támadt és beborította őket. A felhőben félelem szállta meg őket. A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam. Őt hallgassátok.” Miközben a szózat hangzott, Jézus ismét egyedül volt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem árultak el semmit abból, amit láttak. Lk 9,28b-36

Felejthetetlenpillanat

Felejthetetlen pillanat

Nem tudta ugyanis, hogy mit mondjon – ahogy Péter összezavarodott, úgy összezavarodnánk mi is. Ahogy őt félelem fogta el, minket is félelem fogna el. Ahogy Péter meg akarta ragadni, meg akarta örökíteni a múló pillanatot, úgy mi is ismételten erre sóvárgunk. Életünket néhány felejthetetlen pillanat között éljük le. A mai ember számára a felejthetetlen pillanat immár egy gól, egy dobogós győzelem, óh, milyen mulandó mámora!

Felejthetetlen pillanat

Felejthetetlen pillanat

Gyorsan repülnek az öröm-perczek. Élvezd, míg nem illanak el – énekli a Kar a Rómeo és Júliában, mely színmű éppenséggel a felejthetetlen pillanatok mulandóságáról szól. Péter ezen illúziók embere, mint mi mindnyájan. Jézus leckéje mesteri: Miközben a két halhatatlan, Illés és Mózes, megmagyarázhatatlan jelenléte szavatolja, hogy – akár csak pillanatokra – az örökkévalóság dimenziójába léptünk, Péter le akarja hozni az eget sátrába. Földhöz ragadt. Nem csoda, ha ezek után, csendben lopakodik haza, miután a megközelíthetetlen Jahve maga tanúskodik Fia mellett. Tépelődve, gondolatokba merülve igyekszik a pillanat varázsát elűzni, annyira felkavarták a történtek. S hogy emlékük fennmaradt a mai napig, bizonyítja, hogy ez a perc valóban örökkévaló volt.

  1. február 21.
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s