Skip to content

NAGYBÖJT 3. VASÁRNAPJA C ÉV (2016)

2016/02/26

Hátha terem majd jövőre

Abban az időben: Odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette. Erre Jézus megjegyezte: Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a több galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő több embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Aztán egy példabeszédet mondott. Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd k! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre. Ha mégsem, akkor kivághatod. Lk 13,1-9

 

kevés helyet foglal

kevés helyet foglal

Hátha terem majd jövőre – Micsoda romolhatatlan optimizmus! Jézus a haszonelvű, racionális észjárással szemben, de ellentétben mindenféle statisztikai valószínűség számítással, szociológiai felméréssel és más tudományosnak hitt módszerekkel, hisz az emberben. Mert persze a példabeszéd nem gyümölcstermesztésről szól, hanem az ember javíthatóságáról, bűnbánatról és türelemről. A Ferenc pápa által sokszor ostorozott dobd- el-társadalom, mely kihajít mindent, amit feleslegesnek hisz. Az embert is könnyen genetikai hulladéknak, társadalmi feleslegnek minősíti.

Leselejtezés

Leselejtezés

Ferenc pápa az öregekről beszélve, így nyilatkozott: „Mégis a nyereség-kultúra azon erősködik, hogy az időseket tekintsük tehernek, „ballasztnak”. Nem termelnek semmit, hanem csak nyűgöt jelentenek. Aztán mi az eredménye ennek a gondolkodásnak? Végül is le kell selejtezni őket. Ronda egy dolog azt látni, amikor az időseket leselejtezik! Ez egy bűn! – állapította meg Ferenc pápa. Ennél csak az tragikusabb, ha a fiatalok nem is kapnak esélyt, ha született munkanélküliek. S akkor még nem beszéltünk a leselejtezett, esélytelen nemzetekről. Az elit szerint csak helyet foglalnak. Helyet, ami kell a parkolóknak.

Gondoskodás

Gondoskodás

Jézus – a vincellér – azonban gyöngéden babusgatja, ápolja az ő palántáit. Hiszi, hogy jövőre majd terem. Esélyt ad. Nem „egyenlőt”, hanem pozitívan diszkriminál. De persze viszonoznunk kell a bizalmat. Különben át kell adnunk helyünket azoknak, akik bő termést hoznak.

 

 

Kiss Ulrich SJ

2016. FEBRUÁR 28. HOLNAP SZÖKŐNAP!

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s