Skip to content

Nem lájkolom a smileyt

2016/02/29

KISEBB FÉLREÉRTÉS

KISEBB FÉLREÉRTÉS

Nem lájkolom a smileyt. Feltételezem, hogy sok hallgatóm nem is érti ezt a rejtélyes mondatot! Kérdezze meg – no, nem a kezelőorvosát, ott még nem tartunk – hanem az unokáját. Vagy a szomszéd unokáját. Az unoka meg az állításomat nem érti. A smiley, vagy emotikon – csupa idegen szó – az ő szemében nagyon praktikus, hisz egy gombnyomással elárulja érzelmeit. Nem kell körülményesen fogalmazni. Ki ír ma, mondjuk szerelmes verset? Hisz van szerelmes SMS. Kész. Mint a Fast Food a gyors étteremben. A nagymama főztjét gyanakodva félretolja, nem sztenderd. Nem azonos New Yorkban és Vásárhelyen. Mint az a bizonyos Mc Izé. Van Mc Csók is, és Mc Randi. Íme, a szerelmes SMS reklámszövege:

Lájkolod?

Lájkolod?

Küldj szerelmes sms-t kedvesednek, mikor csak rá gondolsz! Lehet, hogy épp ő is Rád gondol! Válaszd ki az a szerelmes sms-t, ami legjobban illik a kettőtök hangulatához és küldd el neki. Küldhetsz neki akkor is, mikor randi után elváltatok, mert így jobban el tudod találni, melyik illene a kedvéhez…

Szóval sztenderd, de mégis személye (?) – „illik”. Amúgy ez az ipari marketing, a tömeggyártás és tömeges értékesítés alapszabálya: legyen a „termék” mindenütt garantáltan egyforma. Az érzelmeink is. S akkor lájkoljunk csak!

Az egész úgy kezdődött, hogy bosszantott, hogy a kedves közösségi oldal-látogatók lájkoltak, magyarul kedveltek, halálhíreket. Valamikor Zuckerberg – ki nem ismeri őt? – és csapata is ráleszmélt, hogy ez groteszk, hát finomítottak. Az Origo 2015 október 8-án jelenti: Új gombok váltják fel a jelenlegi, magányos lájk gombot. Mostantól sokkal több lehetőségünk lesz kifejezni, hogy mit érzünk.

Történelmi dátum! Egy helyett hat. Micsoda fejlődés. Ha azonban benézünk egy szinonima-szótárba, csak a kedvelésre – ez lenne a lájkolás magyar megfelelője – a következő kínálattal várakozik: rokonszenvez, szimpatizál, vonzódik, vonzalmat érez, imád, szeret, bír, rajong érte, komál, kamáz, csíp, odavan érte, csipáz, favorizál, komáz, ínyére van, megfelel, tetszik, kedvére van, bejön neki, szeret.

Ebben én azt szeretem, hogy a „szeret” szavunk kétszer is előfordul a listán. Ez ínyemre van. És akkor kimaradt a szleng, ilyenek: Láwollak, cejizlek, szeretve vagy, imádás beléd, cejjikézlek, Love! Zsötem (ez franciául van, az osztálytársaim sokszor használják, nem tudom, hogy írják. – írja a gimnazista) Nálunk ezek a szlengek, de én utálom őket! Jézusom. Itt nem hiányzott az emotikon, a hangulatjel.

Van azonban más gond is. Időhiányra panaszkodó nemzedékünk kényelemből lájkol. Hisz egy pillanat műve az egész, és nem kerül semmibe. Vagy mégis? A Facebookon egy ismerősön feltett egy videót, amelyet eddig kis híján 12 millióan néztek meg. Európa térképe, ahogy változott a századok folyamán. Iszonyú sebességgel pereg le előttünk ezeregy határváltozás. Érdekes. Sokan lájkolták. Ha nem csalódom, én tettem fel elsőnek a kérdést: Kinek jó ez? Mert én utánajártam. A filmet egy videojátékfilm-gyártó tette fel. Tehát reklám. Zseniális vírus-marketing. Terjed, mit a vírus. S akkor még nem tettük fel a kérdést: a Tribes – ami törzseket jelent – nevű cég mit akarhat ezzel? Csak pénzt keresni? Az összesküvéselmélet-gyártók fantáziája, ugye, beindul?

Lájkolod?

Lájkolod?

Amúgy ma éjszaka az Oscar zsűri lájkolta a Saul Fiát. Hát ilyen világban élünk.

Kézirat lezárása: 2016.02.29 Szökőnapon

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 88 (2016.03.03) NEM LÁJKOLOM A SMILEYT

One Comment leave one →
  1. Katalin Cseri permalink
    2016/02/29 16:48

    Nagyon jó cikk! Végre azt mondod ki figyelmeztetően, amivel sokan keserű szájízt okoznak a még normálisan érző emberben-és hogy milyen veszélyeket rejt a felgyorsult nem empatikus világunk! Csak belső tiltakozásig, legfeljebb fejcsóválásig jutunk-pedig meg kellene válaszolni! Köszönöm!K. 2016.02.29. 14:40 ezt írta (“Ulrich Blog” ):

    > kissulrich posted: ” Nem lájkolom a smileyt. Feltételezem, hogy sok > hallgatóm nem is érti ezt a rejtélyes mondatot! Kérdezze meg – no, nem a > kezelőorvosát, ott még nem tartunk – hanem az unokáját. Vagy a szomszéd > unokáját. Az unoka meg az állításomat nem érti. A smiley, v” >

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s