Skip to content

Nagyböjt 5. vasárnapja C év (2016)

2016/03/13

Aki közületek bűn nélkül van

Mit mond az írás?

Mit mond az írás?

Jézus kiment az Olajfák hegyére. Kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köréje sereglett, ő pedig leült, és tanította őket. Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz? Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és vádolhassák. Jézus lehajolt, és ujjával írni kezdett a földön. Ők azonban tovább faggatták. Erre fölegyenesedett, és azt mondta nekik: Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van! Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön.

Azok meg ennek hallatára egymás után eloldalogtak, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középen álló asszonnyal. Jézus fölegyenesedett, és megszólította: Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el? Senki, Uram – felellte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél! Lk 8,1-11

 

IDENTITÁS

IDENTITÁS

Aki közületek bűn nélkül van kétes privilégium, hogy megölhetjük a bűnöst, sőt elsőnek tehetjük azt. Sem az ajatollahoknak, sem az ISIS-nek nincsenek ilyen gátlásai. Meggyőződésük, hogy övék az igazság. A kölni randalírozóknak sincs lelkiismeret furdalásuk. Miért öltöznek olyan kihívóan a német lányok? S persze a csadorhoz, vagy éppenséggel a burkához képest minden kihívó. Odahaza ezek védik a szemérmet, s mégis, vannak Rómeók és Júliák, akik így is egymásra találnak. Majd, ha a szomszéd feljelenti őket, hóhérra. Arrafelé ezért megkövezik őket. És a köveket nem az ártatlanok hajítják, hanem a szomszédok. Ott, a kérdésre, hogy „Asszony, hol vannak, akik vádolnak téged?”- a válasz: „hát mindenütt”.

Kétezer éve a civilizáció hatalmas ugrást tett emberségben, szemben a képmutatással. A Lukács evangélista által leírt jelent helyszíni közvetítés erről a forradalomról. És félreértés ne essék: nem az engedékeny és relativista társadalom nyitánya ez! Hisz Jézus azzal búcsúztatja a halálbüntetéstől megmentett asszonyt, hogy „Menj, de ne vétkezz többé!”.  Lehet, hogy Jézus, amikor másodszor lehajolt és írni kezdett a földön, pont ezt üzente?

2016. március 13.

Kiss Ulrich SJ

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s