Skip to content

Húsvét 5. vasárnapja C év

2016/04/22

KOCKÁZATOS KÖZELSÉG

KOCKÁZATOS KÖZELSÉG

Most dicsőül meg az Emberfia”

Abban az időben: amikor az áruló Júdás kiment a teremből, Jézus beszélni kezdett: „Most dicsőül meg az Emberfia, s az Isten is megdicsőül benne. Ha Isten megdicsőül benne, Isten is megdicsőíti őt saját magában, sőt hamarosan megdicsőíti. Fiaim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”. Jn 13, 31-33A; 34-35

 

Most dicsőül meg az Emberfia” Most?  Igen, amikor kiment… Ki? Júdás. Már éjszaka volt – mondja tömören János.  A bűn és árulás misztériuma sokakat megbabonáz. Hogyan lehet, hogy Júdás részese az üdvtörténtnek, a megváltásnak? Mi több: hogyan lehet azt a pillanatot, amikor az áruló elhagyja a közösséget, amikor szakít az Úrral és a közösséggel, azaz amikor végleg kiközösíti önmagát, a megdicsőülés pillanatának tekinteni? Akkor valósulna meg, teljesedne be a misztikus egység az Emberfia és Atyja között? Ha valamin le lehet mérni, hogy mennyire rejtélyes marad Isten, akkor épp ezen az érthetetlen himnuszon, mellyel Jézus az utolsó vacsorán dicsőítette atyját.

Mindezt Jézus magát is megrendítette! (Jn 13, 21). De íme, itt egy további misztérium! Az árulás és megdicsőülés pillanata nemcsak egymással azonos, hanem azzal a momentummal is, amikor János először nevezi önmagát a szeretett tanítványnak. Jézus közelsége az egyiknek a boldogsága, a másiknak a bukása. S mégis vállalnunk kell e közelség kockázatát, ahogy Jézus maga is vállalta. A szeretet kockázatos!

Kiss Ulrich SJ

2016. április 24.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s