Skip to content

A BOLTOK ISMÉT NYITVA

2016/04/26

Üres bolt - teli polcok

Üres bolt – teli polcok

Az utóbbi napokban nagy port kavart fel a vasárnapi boltzár megszüntetésének ügye. A vasarnapisnyitva.eu honlap látogatottsága jócskán csökkent, a vasárnapi  miséké pedig nem nőtt. A kormány bizonygatja, hogy ő bizony hallgat a népre, az ellenzék népszavazást akaró lendülete nem hagyott alább. Bár nincs miről népszavazni, ők ragaszkodnak a voksoláshoz.  Mire is jó egy népszavazás? Talán arra – gondolhatnánk nagy naivan – hogy megtudjuk, mit is akar az istenadta nép. Csakhogy már 2011-en egy kormányzati hatástanulmány kimutatta, hogy a lakosság 67 %-a – de hiszen ez kétharmados többség! – nem szeretné, hogy vasárnaponta bezárják az üzleteket. A törvény mégis megszületett. Mivel a vita legtöbb részvevője nem sok jelét mutatja annak, hogy valaha is elolvasta volna a törvényt, gondoltam, ismertetem. Íme: a 2014 évi CII törvény releváns szövege:

 1. § Üzlet – törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel –
 2. a) kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva,
 3. b) vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart.

GLOBÁLIS PROBLÉMA?

GLOBÁLIS PROBLÉMA?

Amúgy a törvény 15 kivételt sorol fel. Legyen annyi elég itt, hogy annyi a felmentés a tilalom alól, hogy a lakosság ellátása mindvégig biztosítva volt, hiába is érvel az ellenkezőjével az újságírók és politikusok egy meghatározott csapata. Amúgy érdekes és a vitában nem megkerülendő, hogy a törvényhozó mivel indokolta az intézkedést:

Az Országgyűlés abból kiindulva, hogy

– a kereskedelem a nemzetgazdaság meghatározó ága, amely ugyanakkor mindenkor ésszerű keretek között kell, hogy működjön,

– segítse a munkavállalók testi és lelki egészségének megőrzését, továbbá megfelelő pihenőidőt biztosítson,

– megfelelő egyensúlyt kell teremteni a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának szabadsága, valamint a vasárnap, illetve munkaszüneti napokon dolgozók érdekei között,

– ha a kereskedelem szabadságának érdeke és a magyar társadalom legfontosabb építőkövének, a családnak a védelméhez fűződő érdeke összeütközésbe kerül, akkor a családi közösségek megtartóerejét kell erősíteni,

a következő törvényt alkotja, stb.

Ezek után a kritikának – amelyre joga van minden polgárnak – előbb azt kéne vizsgálnia, hogy ezek a szempontok elfogadhatók és támogatandók-e, vagy sem, illetve, vannak-e az érvelésben és mérlegelésben hiányosságok? Ezek után érdemes csak megvizsgálni, hogy a rendelkezés vajon elérte-e legalább részben a célját, vagy sem? Nos, a vitában hallottam választási és népszerűségi szempontokról, szakszervezeti bénaságról és/vagy túlbuzgóságról, állítólagos pénzügy szempontokról – nevezetesen arról, hogy a kormány a takarékosságot akarta volna elősegíteni (sic!) – sőt még arról is, ki baloldali, ki nem, de szinte senki sem vitatta meg a törvény hatékonyságát a törvényhozó indokolásának fényében. Még a kormány sem. Nem népszerű, hát adjuk fel. Lehet persze kísérletezni, vagy megy, vagy nem megy alapon, de én az egyensúly és s családközpontúság a törvényhozó által kiemelt szempontjait a pártpolitikától független alapértékeknek tartom, és akkor kérdem, ha ez az út nem járható, milyen más út vezet majd az eredményre? A család védelmére? Egyensúlyra a gazdasági szabadságjogok és a dolgozók érdekei között? Vagy a célt is feladtuk?

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 90 (2016.04.28) VIDÁM VASÁRNAP

 

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Horváth László permalink
  2016/04/27 18:56

  Keresztény értékrend meghátrálása a liberális közbeszéddel szemben.
  Néhány példa:
  IKSZ vitaest a népesedésről Dr. Benda József tanulmánya alapján.( szingli adó)
  Kovács ÁKOS meghurcolása a nők legszebb hivatásáról kimondott véleménye miatt.
  Vasárnapi nyitva tartás.
  Közoktatás reformja elleni propaganda. A tüntetésen megjelent Jelszó: Ki a papokkal az iskolákból.
  A liberális média terror uralja a közgondolkodást és az ifjúság nevelését.
  Hír TV Simicska Lajos üzleti érdeksérelmei miatt alpári stílusban hazug érvekkel támadja a kormányt, Orbán Viktort és a keresztény értékeket.

  „Nem elég tisztességesnek lenni, tisztességesnek kell látszani is!! „
  Kiknek privilégiuma, hogy tisztességesnek vagy tisztességtelennek láttathasson akárkit ???

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2016/05/01 22:10

  Vajon mi az oka ? Ki, mivel zsarolta meg őket, mert azt nem hiszem, hogy ilyen borniertak. ? Úgy vélem nagy öngólok ezek. Az eddigi ellenzék dörzsölgeti szőrös mancsait “Lám, lám, na ugye !” A “hivek” csalódottak és kételkedőek.

 3. Rális Edit permalink
  2016/05/23 10:03

  Csak egy kis szösszenet a témával kapcsolatban:
  Munkahelyemen beszéltünk a vasárnapi nyitvatartás visszaállításáról a közvetlen kollégáimmal (budapestiek, 35-45 év közöttiek, házasok, 0 vagy 1 gyerekkel). Nekem 4 gyerekkel, munka mellett, szülői segítség nélkül nem okoz gondot, hogy naponta főzzek. Ők inkább kész ételeket vesznek és a gyereket is a napközibe fizetik be.
  Gyorsan egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy a vasárnapot jobb a családdal tölteni, mint a plázában (akár vásárlóként, akár dolgozóként).
  Tényleg érdekelt, hogy nekik miért olyan fontos ez a vasárnapi vásárlás.
  Voltak érdekes “érveik”:
  – “csak akkor van idő ruhát próbálgatni”
  – “így szombaton sokkal többet tudok aludni”
  – ” én szeretek spontán főzni”
  Érezték, hogy ezek nem voltak túl meggyőzőek, majd mindent latba vetve a következőben állapodtak meg:
  AZÉRT JÓ A VASÁRNAPI NYITVA TARTÁS, MERT AKKOR NEM KELL GONDOLKODNI.
  Jajjj. Középkorú, felnőtt dolgozó emberek erre vágynak: ne kelljen egyetlen napot sem előre végiggondolni, tervezni.
  Hát ez szomorú. Vagy inkább szánalmas cél. És kicsit aggódom is.

  MINTEGY válaszul: Nem lep meg, hogy az emberek nem szeretnek gondolkozni, csak eddig ebben az összefüggésben nem merül fel, mint “nyomós ok”. Amúgy ez érv azért sántít, mert az ellenkezőjére is igaz Ha nem lehet vasárnap plázázni, mert a törvény tiltja, akkor sem kell gondolkozni. Amúgy: Nem gondolkodom, tehát vásárlok (s nem vagyok..)
  .

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s