Skip to content

Marosvásárhelyi Krónika 02

2016/05/25

2016 MÁJUS.

A Kultúrpalota

A Kultúrpalota

Havonta írok egy rövid beszámolót a marosvásárheliy közösségről. Többek biztatásásra ezt a blogomon is közzéteszem. Íme:

 

Legutóbb azzal fejeztem be, hogy lassan belakjuk a rendház kápolnáját, ahol csütörtökönként a közösségi misét tartjuk. Nos, kedden, 24-én közösségi megfontolás helyszíne lett a kápolna, a ternára készülődve. Előbb átimádkoztuk a világ, és ezen belül Európa, illetve a magyarság helyzetét, hogy lássuk, milyen héttér előtt dolgozunk, milyen keretben, hisz ez meghatározza a leendő új provinciális aktivitását is, a tervezéstől a kivitelezés részleteikig. Imáink gyümölcsét megosztottuk, majd újabb egyéni imában mindenki megfontolta, hogy ilyen körülmények között milyen emberre lesz szükségünk? Tizenhárom tulajdonságot soroltunk fel és rangsoroltunk. Ma el is küldtük a Provinciálisnak megfontolásaink gyümölcsét.

Ez a nap emlékezetes lett, mert este a Szent Antal Kilenced keretében – melyen a misét Barnabás celebrálta – Mihalkov Feri, a magiszterünk prédikált. Lenyűgözte hallgatóságát.  Bántalmakat lélekben elviselni – az irgalmasság lelki cselekedetei közül ezt választotta ki magának, és egy a kommunista vallásüldözés idejéből vett történettel vezette fel és illusztrálta. Felejthetetlen volt! A hónap utolsó napján, 31-én, lesz a nyolcadik állomás a zarándoklatként megélt kilencedben és én prédikálok majd. De erről már a június számban számolhatok be. Az én témám az irgalmasság egy másik lelki cselekedete lesz, Ima az élőkért és holtakért.

Május mozgalmas volt. Jómagam Urunk Mennybemenetelét Leuvenben ünnepeltem, egykori kollégiumomban, amely ma az öt magyar jezsuiták által fenntartott egyetemi kollégium egyike. Ebből kettő Budapestről nézve „határon túl”fekszik, a leuveni és a marosvásárhelyi. Míg a miénknek az orvostanhallgatók a derékhada, Belgiumban a legnépesebb csoport idén a teológusok. Amúgy a május 7-i ünnepre eljött egy tucat öregdiák is, egy immár pár éves hagyománynak megfelelően. Ragyog napsütés lévén, a kollégium kertjében ünnepelhettük a vasárnapi misét.

Előadás az Időről és Időgazdálkodásról a Leuveni Collegium Hungaricumban, 2016.05.08.

Előadás az Időről és Időgazdálkodásról a Leuveni Collegium Hungaricumban, 2016.05.08.

Pünkösdkor Barnabás fiatalokkal kerékpározott Csíksomlyóba, míg én itt ünnepeltem Marosvásárhelyen a hívekkel együtt. Második vasárnap lévén gyerekmise is volt, akik szép rajzokat tettek az oltár elé. Témájuk a nálunk vendégeskedő Isten volt, mivel a Szentlélek még kissé megfoghatatlan az ovisok számára. 17-én Barnabással Miskolcra utaztunk, a konzultusra, ahol bemutattuk a Provinciálisnak s tanácsadóinak a marosvásárhelyi misszió küldetését és perspektíváit, Meggyőzők lehettünk, mert a konzultus engedélyezte a nyárra tervezett felújítást, a rendház teljes homlokzata őszre felújítva köszönti a szünidőből hazatérő diákságot.

A kilenced hatodik keddjén közösségünk korábbi tagja, Simó Feri prédikált. Mi Barnabással sajnos lemaradtunk róla, mivel Miskolcban voltunk, de Ferike lelkesen számolt be nekünk ottlétéről és a homíliáról.

Vasárnap részt veszünk a Főplébánia úrnapi körmenetén. A mi templomunkba, holnap, csütörtökön tartunk ünnepi szentmisét, amelyről a Romén Televízió német adása készít rövid riportot. Hát így élünk mi.

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s