Skip to content

MR Jegyzetek A vállalkozó esküje (tervezet)

2016/06/28

Az eskü 1100 körüli kéziratban

Az eskü 1100 körüli kéziratban

Múlt hétvégén a marosvásárhelyi orvostanhallgatók, akik a jezsuita egyetemi lelkészség keretében alkotnak hívő közösséget, az éves TeDeumon megújították a hippokráteszi esküt. Az ókori orvos egykor megeskette társait, hogy gyógyítani és csak gyógyítani fognak, és ennek fejében adta át tudását a leendő kollégáknak. Manapság több nyugati egyetemen eltörölték az esküt vagy valamilyen higított pótlékkal helyettesítették azt. A pogány gyökerűi humanista eskü immár anakronizmusnak minősül, mert az élet védelme az eutanázia és abortusz korában nem elég haladó. Bennem azonban megfogant: mi lenne, ha a gazdaság korában épp a közgazdászok vennék át az esküt, mintegy tanúságot téve, hogy az ember és nem a profit a vezérelvük?

Íme, a Minta, melyet szívesen rendelkezésére bocsátunk minden vállalkozónak és menedzsernek, aki csak kéri.

Én, Minta Márton, a Minta Kft. tulajdonosa, esküszöm az élő Istenre, hogy erőmhöz és belátásomhoz mérten tehetségemet és tudásomat az emberiség javára fordítom, és életemet az emberiség szolgálatára szentelem. Vállalkozóként a közjó előremozdítását tekintem hivatásom lényegének, és ezt elsősorban jó minőségű termékek előállításával és/vagy forgalmazásával, illetve jó minőségű szolgáltatások nyújtásával valósítom meg. Hivatásomhoz és fogadalmamhoz mindenkor hű maradok, és méltó magatartást tanúsítok, akkor is, ha ebből átmeneti vesztségem támad.

ESKÜVEL FOGADOM

ESKÜVEL FOGADOM

Azok iránt, akik engem megtanítottak és beavattak a gazdálkodás, tervezés és vállalkozás ismeretibe, legyenek azok elméletiek vagy gyakorlatiak, mindenkor hálát és tiszteletet tanúsítok és kollégáimmal és munkatársaimmal testvérként bánok. Szaktudásomat és tapasztalataimat a jövendő nemzedékeknek továbbadom. Elsősorban igyekszem örököseimet arra nevelni, hogy a vállalt szellemben folytassák a megkezdett munkát. Tudatásban vagyok annak, hogy sikereim nem kizárólag az én érdemem, hanem valamennyi munkatárs, külső és belső tanácsadó és üzleti vagy technológiai partner szoros együttműködésének gyümölcse. Ennek megfelelve ésszerűen és fairen részesítem őket a közös eredményben. Elismerem továbbá környezetem és a társadalom nem lebecsülendő hozzájárulását, mindenekelőtt az egészséges infrastruktúra nyújtásával, és ezért annak fejlesztését és fenntartását erőm szerint támogatom.

Vállalkozói tudásomat a társadalmi bajok megelőzésére és gyógyítására, az emberek testi-lelki javára fordítom, vállalkozásom szűkebben vett küldetésén túl is. Ebben a munkában meggyőződésem és tudásom szerint csak azt teszem és azt tanácsolom másoknak is, ami a társadalom és az egyes emberek javára válik és óvom őket káros hatásoktól.

A munkatársak és hozzátartozóik emberi méltóságát és jogait éppúgy tiszteletben tartom, mint az ügyfelekét és a beszállítókét.  A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok A szegényekre és a kevésbé tehetős ügyfelekre is odafigyelek, és megteszek minden tőlem telhetőt, hogy őket és jogos igényeiket is kielégítsem.

Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem.

Ha teljesítem és nem szegem meg eskümet, legyen mindig részem örömben és elismerésben mind hivatásomban, mind életemben.

Isten engem úgy segéljen.

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 94 (elhangzott 2016.06.23-án) ESKÜ

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Molnár Judith permalink
    2016/06/29 06:59

    Köszönöm! Évek óta fogalmazódik bennem a gondolat. Mostmár csak a politikusoknak kellene egy eskü. És a betartásához való alázat.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s