Skip to content

MR Jegyzetek Kínaiak magyar mamája

2016/07/07

Négy kínai magyar mamája

Négy kínai magyar mamája

Anya csak egy van – szól az ismert mondás. Vajon Kínában is igaz? Ha igen, nagyon másképp. Olvasom a Nők Lapjában, hogy egy védőnő, Piczek Antónia kínai bébik felnevelésére specializálta magát. Jelenleg négy kínai kisgyermeket nevel. Egykor a főurak tartottak maguknak dajkákat, ma a kínai középosztály, hogy jusson ideje és energiája a karrierre. Erre az egykor arisztokratáknak fenntartott személytelen nevelésre a Rendhagyó Kínai Kommunista Párt szoktatta rá őket. A Párt szabta meg, ki gondozza a csecsemőt. A falanszter utópiája. Az édesanya csak egy hónapig tarthatta meg a gyermeket, de nem szoptathatta. Érzelmi kötődésektől akarták mentesíteni, hogy a gyermek csak a Párthoz ragaszkodjon? Ahogy megboldogult barátom, Kalniczky Gyurka, a Pax Roma főtitkára mondogatta: „A gyerek arra fog szavazni, akitől a kakaót kapta.” Ez állítólag eredetileg Rákosi pajtás mondása volt.

Nos, időközben Kína a kapitalizmus útjára lépett, de a hagyományos kínai csald nem állt helyre. Nem hagyományosak a Magyarországon letelepedett kínai családok sem, mert karrierre hajtanak. És megszokták, hogy a nevelés nem képzetlen szülők, hanem állítólagos szakemberek dolga. Hisz iskolába is adjuk a gyereket, nem magunk oktatjuk? – szól az okoskodás. Igaz, ez a szakember sokszor egy nagymama vagy más rokon Kínában, aki nem feltétlenül szakember, de mivel arrafelé nincs nyugdíj, jól jön neki a magyar fizetség. Mindenki jól jár. A gyerek is. Nos, őt nem kérdik. Azon töprengek, hogy mit nem tudnak filózni a pszichológusok például, ilyesmin.

Svédország semleges. A nemek is

Svédország semleges. A nemek is

Eközben olvasom, hogy Délvidéken trendi svéd iskolába küldeni a gyereket. Mondván, hogy ott minden olyan modern. Tökéletes. Például nincs nemi kényszer. Egy svéd ruhacég megszüntette a külön fiú- és lányszekciót a boltjaiban, egy játékgyár pedig traktorozó lánnyal és rózsaszín babakocsit toló fiúval hirdeti magát. A svéd szociáldemokrata politikusok kezdeményezték semleges nyilvános vécék felállítását, hogy az embereknek ne kelljen magukat férfiként vagy nőként definiálni. A svéd névtár eközben már 170 semleges nevet tartalmaz. A Lacik lehetnek Lacák, sőt Lacók is? Ideje, hogy az MTA is nekilásson semlegesíteni a magyar neveket. Árpa, Elődia, Ónda, Kunda, Tasa, Huba (ő már tökéletes), Töhöta. Vagy valami ilyesmi. Pályázatot is lehetne kiírni.

Kevés a nő. Sok a férfi?

Kevés a nő. Sok a férfi?

Maradjunk Kínánál! Tudjuk, hogy nőhiány van. Tudjuk, hogy azzal segítenek a bajon, hogy vietnámi és koreai nőket importálnak.[ii] 40 millió kínai férfi keresi párját. Azt pillanatnyilag senki sem firtatja, a párt sem, hogy milyen hatással lesznek az idegen anyák a nemzeti önazonosságra. A vietnami mama gyermeke még kínai lesz? Mert a gyerek könnyen felejt. Anyanyelvét is. És hisztériás rohama lesz, ha az „igazi” anya majd kínaiul beszél hozzá. Egy nyelven, amit ő nem ért. Mint a cinkotai magánbölcsőde mamája Antónia. Lehet persze, hogy ez a megoldás a nálunk is kiszámíthatóan bekövetkező emberhiányra a jövőben. Elvégre kínai van elég. És a magyar pótmamák akár tucatnyi kínait is nevelhetnek jó magyarrá. Hajrá magyarok!

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 94 (elhangzott 2016.07.07-én) MAMA SOK VAN[i]

 

[i] Oravecz Éva Csilla: Nők Lapja, 2016/25 – június 22. „Piczek Antónia, Magyar-kínai bébiszitter”, 30-31 alapján

[ii] http://www.origo.hu/nagyvilag/20131017-egyre-sulyosabb-mereteket-olt-a-nohiany-kinaban.html

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2016/07/07 09:07

    Bizony bizarr lesz nemsokára,amikor a TV1 bemondónője szabatos magyarsággal mondja a hireket, ám vonásain láthatjuk : kinai. Illetve dehogy, hát magyar! Itt született, itt járt iskolába. Aztán majd elvetődik Ausztráliába egy társasutra és megkérdezik tőle: ön milyen nemzetiségű ? Magyar vagyok- hangzik majd. És az ausztrál utca embere megjegyzi: a magyarok sárgabőrüek és ferde szeműek. Aha ! Bábelben legalább a saját nyelvükön szóltak hozzájuk, Micsoda rasszizmus !

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s