Skip to content

Évközi 15. vasárnap C év (2016)

2016/07/08

Levizsgáztak

Levizsgáztak

„Helyesen feleltél. Tedd ezt, és élni fogsz.”              

Abban az időben: Egy törvénytudó odalépett Jézushoz, hogy próbára tegye őt: „Mester – szólította meg –-, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Jézus így felelt: „Mit mond erről a törvény? Mit olvasol benne?” A törvénytudó így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívvel, teljes lelkeddel és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat.” Jézus ezt mondta neki: „Helyesen feleltél. Tedd ezt, és élni fogsz.” A törvénytudó igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: „De hát ki az én felebarátom?” Jézus történettel felelt a kérdésre: „Egy ember Jeruzsálemből lement Jerikóba. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan hagyták. Egyszer csak egy pap jött lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. Azután egy levita jött arra. Ő is meglátta, de elment mellette. Végül egy szamaritánusnak is arra vitt az útja. Amikor megpillantotta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött sebeire, és bekötözte, majd felültette teherhordó állatáram elvitte egy vendégfogadóba és gondoskodott róla. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél rá, visszatérve megadom neked. Mt gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” A törvénytudó így válaszolt: „Aki irgalmasságot cselekedett vele.” Jézus így folytatta: „Menj, és te is hasonlóképpen cselekedjél!” Lk 10,25-37

 

 

Szamaritánus ma

Szamaritánus ma

„Helyesen feleltél. Tedd ezt, és élni fogsz.” hangzott Jézus kommentárja a törvénytudó önmagának adott válaszához. A törvénytudó, ma egyházjogásznak mondanánk, Lukács apostol megjegyzése szerint „kamu” kérdést tett fel neki, mert, úgymond, próbára akarta tenni. Egyfajta vizsgakérdés, záróvizsga. Nincs sok értelme, hisz mai szóval Jézusnak már „megvolt a PhD-je”, habár nem valamilyen iskola osztotta ki neki. Nem is a tudására volt kíváncsi, hisz a kérdésre akár egy Bar Mitzvah-s kiskamasz is hibátlanul tudott volna válaszolni. A csapda a második kérdésben van: Ki az én felebarátom? Ez mai napig vitás. Ki-ki tágan vagy szűken értelmezi a kört. Mi keresztények is. A migráns, például, felebarát? A szamaritánus idegen. A mai migráns korabeli megfelelője. S mégis a ravasz kérdező kénytelen elismerni, hogy ez az idegen az irgalmas, nem ő, és a hozzá hasonló vélt tökéletesek, az akkori és mindenkori elit. Az irgalmasság évében jó ezt megemészteni, és aztán „hasonlóképpen cselekedni”…

2016. július 10.

 

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2016/07/08 23:54

  Veronika és Simon

  Az első igazán télies nap.
  Nénike topog a metró előtérben. Maradék kerti virágait, ágait kötötte csokorba, kínálgatja. Egy kis fenyő, egy kis piros bogyós ágacsaka. Szemfrissitő – szinek ! JÓ LÁTNI !
  Pezsgés, nyüzsgés, fiúk, lányok nagy sálakkal de kigombolt dzsekikben. Kipirult arcúak gombolgatják vastagabb kabátjaikat pfühh a nagy szaladásban sok is ez már !
  A kékruhások sorfalán átjutva megtelik a mozgólépcső. Csendben haladunk a vonat felé, őrizve magunkban a virágok látványát.
  Valaki, valahol szájharmonikán népdalokat játszik. Egyre erősebben halljuk, aztán leérünk.
  Ott állnak a sarokban. Szegényes ruháikban szorosan egymás mellett, egy alacsonyka asszony és a párja. Fura pirospettyes papucscipőben toppantja minduntalan a ritmust. Ügyesen, tisztán játszik. Párja lehajtott fejjel keveset mozdulva áll. Ő vigyáz és tartja. Tartja a fehér tejfeles poharat és a két fehér botot.
  Zúdúl le a tömeg, a vak pár hátrál még jobban a sarok mélye felé, de zenélnek.
  Csak a harmonikaszó hallatszik, tallérok csengése nem. Üres a tejfölös pohár. Sietnek, rohannak, rohannak.
  Ők állnak rendületlenül, és várnak. Vajon mióta ? Fullasztó itt lenn a levegő.
  Velük szemben a falnál is állnak, várnak a barátra, a kedvesükre, férjre, feleségre. Bámészkodnak, közömbös arccal, ahogyan Jeruzsálemben is akkor a tömeg.
  Csattogva érkezik a vonat, rohanás az ajtókhoz, de a negyvenes ballonos nő mégis megáll. Másodperc alatt befogadja amit látnia kell és papírpénzt tesz a pohárba. Meg is szólítja a párt, váltanak egy-két szót, aztán küld feléjük egy mosolyt is, de mert ezt nem láthatják csak a hangja simogatja meg őket.
  Az idő halad. Sokan, nagyon sokan igyekeznek a kocsik ajtajaihoz. A tejfeles félig üres, vagy félig tele van a ballonos papirpénzével ?
  Egy összeszokott pár ér a lépcső aljára. Az asszony fogadja a kegyelmet és vonakodó férfitársát küldi a vakokhoz. Vitáznak, de Isten megragadott embere, az Úr kezéhez szelidül aztán egyenes léptekkel halad a pohár felé.
  A sok-sok vak elszáguld mellettük, s végül a megragadottak a következő vonattal eltűnnek.
  Sietsz ?

 2. Láng Győző permalink
  2016/07/09 17:14

  Címzett: Management@freemail.hu, UNEXPECTED_DATA_AFTER_ADDRESS@.SYNTAX-ERROR. – Egy törvénytudó kérdése Jézushoz példabeszédhez csatlakozás.
  Csatolmányok
  Mind letöltése
  Főoldal 10 mítosz a lelkitársról.docx13.2 KB

  Az interneten valahol rátaláltam a “10 mítosz a lelkitársról”c. leírást.
  Azért küldöm e-mailon,mert a blogba ezt a csatolmányt nem tudtam beilleszteni.
  Kérem,ha illik a példabeszédek sorozatába,akkor kérem az Atyát,foglalja bele
  a legközelebbi Évközi vasárnapi példabeszédbe.Köszönettel L.Győző
  Ezen a címen nem tudtam elküldeni a levelet,azért csatlakoztam a fölöttem szólóhoz.Köszönettel L.Gy.

 3. kissulrich permalink*
  2016/07/12 13:12

  NINCS CSATOLMÁNY. Kérem, küldd el a linket az e mail címemre: kissulrichsj@gmail.com

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s