Skip to content

Évközi 16. vasárnap C év (2016)

2016/07/15

Féltékenység nélkülUram – méltatlankodott –, nem törődöl vele

Abban az időben: Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. Márta sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.” Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl. És téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.” Lk 10,38-42

 

Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele,– hasonló panaszt hallottunk a tizenkettőtől, amikor a háborgó tóban hánykolódott a csónakjuk. Igaz, azok a tanítványok Szent Lukács szerint életveszélyben voltak. Érzelmileg érhető tehát kifakadásuk, szemrehányásuk, habár nem sokkal megalapozottabb. Márta zsörtölődése mindennapos. Családokban a testvérek közötti féltékenykedés gyakran szül ilyen panaszokat, főleg, amíg gyerekek vagyunk, de van, aki egész életre szóló duzzogásba fog, és soha nem hagyja abba.

Senki sem segít?

Senki sem segít?

A népi pszichológia hiedelemrendszerében az elsőszülött a kezdeményező, ők „teljesítenek” legjobban, míg a középső gyermekek született közvetítők, végül a legkisebbek bájosak és társaságkedvelők. Nos, mivel az evangéliumok nem árulják el, vajon Lázár a legidősebb, vagy a legfiatalabb volt, hármuk közül, csak azt láthatjuk, hogy a nővérek rivalizálásában Márta vendéglátónak mutatkozik, míg Mária, az idősebbik, gondatlanul és elbűvölve hallgatja a Mestert. A Mester pedig neki ad igazat. Lázár nem szól bele a dolgokba, igaz, ez akkoriban női feladatnak számított, mármint a házimunka. Egy biblio-drámában eljátszhatjuk persze, mit tenne ma egy Lázár ebben az esetben. Ami azonban mindenképp különös, hogy Márta Jézushoz, a vendéghez, fordult igazságtételért, nem a családfőhöz, Lázárhoz. Úgy tűnik, amint az Kánában a menyegzőn is láthattuk, vagy Simon házában is, Jézus különleges vendég. Tekintélye van a vendégátok felett is, akik elismerik őt vezetőjüknek. S mi beengedjük őt köreinkbe? Netán leülünk lábához?

2016. július 17.

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s