Skip to content

Évközi 19. vasárnap C év (2016)

2016/08/05

Ahol kincsetek, ott a szívetek is

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja az országot. Adjátok el, amitek van, és osszátok ki a rászorulóknak. Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt, kifogyhatatlan kincset a mennyben, ahol tolvaj nem fér hozzá, és a moly nem rágja szét. Ahol kincsetek, ott a szívetek is. Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyst megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha második vagy harmad körváltáskor érkezve is így találja őket boldogok azok a szolgák. Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolva, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok.” Lk 12,32-40

Egyensúly?

Egyensúly?

Ahol kincsetek, ott a szívetek is Szívünk sokszor megosztott. A család, a munka, a karrier, a társadalmi szerepvállalás, a futballklub, egy játékszenvedély – mi a fontosabb? Az egyik legbiztosabb mérőeszköz és egyfajta lakmuszpapír, mely elárulja, mi is fontos valójában, az a dolgokra szánt idő. A vezetői szemináriumokat ezért egy időmérleggel szoktuk kezdeni. Megkérdezem a részvevőket, mennyi időt kéne – ideálisan – az egyes tevékenységekre fordítani. Hány óra személyes időre van szükségünk? Hány órát dolgozzunk? Mint vezető, és mint kényszer-végrehajtó, aki mindent maga akar csinálni? Mennyi idő jusson a családnak? Még azt is megkérdezem, mennyi idő jusson az imára.

A Te Urad?

A Te Urad?

Aztán összeadjuk ezeket az ideális időket. A legtöbben így jutnak 30-35 órás naphoz. A gond persze az, hogy csak 24 óránk van. Véges az idő, azaz mi vagyunk végesek. Hát lefaragunk itt-ott a megálmodott időből, míg össze nem hozzuk a 24 órás mintanapot. A gyakorlatban azt se tartjuk be. S kínlódunk napról napra, hétről hétre. Sokszor egy életen át. Mert a szívünk másképp jár, mint az agyunk, vagy a gyomrunk. Mondanom se kell, hogy a virrasztásra, amit Jézus ajánl, végképp nem jut idő. Persze, nem lehet az Úr eljöttét beprogramozni se a Google naptárba, se egyéb kütyübe. Mert nem tudjuk, mikor jön. És még sok fontos dologról nem tudjuk. Egy betegséget vagy egy balesetet sem lehet tervezni. De a boldog pillanatok is többnyire meglepetésszerűek. Ezért kell mindig késznek lennünk. Jóra, rosszra, a valós életre. Ha ez sikerül, boldogok leszünk. Megpróbáljuk?

206. augusztus 7.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s