Skip to content

KAPCSOLATOK III. RÉSZ (MR 97. JEGYZET) – SZÖVETSÉGESEK

2016/08/18

Szövetségesek

Szövetségesek

A legutóbb idézett szerzőnk, Richard Koch sok történelmi példával bizonyítja, hogy a „nagy embere” soha nem lettek volna olyan sikeresek, ha nem válogatják meg szövetségeseiket. Koch szerint nincs olyan teljesítmény, mely ne igazolná, hogy a z egyén nem érte volna el sikereit, ha nincsenek szövetségesei. Ha nem ismerjük el ezt az alapelvet, kudarcra vagyunk ítélve. És persze szövetségeseinkre is igaz a 80:20 szabály.

Általában egy fél tucatnyi kulcs-szövetséges fontosabb, mint a többi együttvéve. Nem sok szövetségesre van szükségünk, hanem a megfelelőkre, akik jó időben jó helyen vannak, hogy egyengessék utunkat.

Mindez akkor működik, ha közös érdek fűződik ahhoz, hogy hozzájuk hasonlóan Mi is sikeresek legyünk. Mindenek előtt szövetségeseinknek meg kell bízniuk bennünk, és nekünk is bennük. Itt az ideje, hogy a címtárunkat ennek megfelelően elemezzük, rangsorolva ismerőseinket, barátainkat. Ha nem működik a szabály, akkor kapcsolataink gyenge minőségűek. Fel kell építenünk a jövőt építő új csapatot.

Elsőnek pontozzuk azokat, akik a múltban segítettek. Jó eséllyel újra segíteni fognak. Most ismételjük meg a műveletet a jövőbe tekintve: mire számíthatunk részükről?

A jó kapcsolatnak öt ismérve van! Ezek a közös öröm, a kölcsönös tisztelet, a közös tapasztalat, a kölcsönösség és a bizalom.

Közös öröm

Közös öröm

A közös öröm, azt jelenti, hogy élvezzük egymás társaságát. Ne pazaroljuk időnket olyanokra, akikkel kín, vagy kínos együtt lenni. Van, akivel ugyan kellemes együtt lenni, de szemünkben szakmailag nincs nagy becsületük (vagy fordítva, nekünk nincs az ő szemében). Aki nem tiszteli tudásunkat, az nem fog segíteni. Ez a kölcsönös tisztelet elve.

Együtt harcoltatok? Együtt szenvedtetek? Ez jó közös alap. Lehet az, mondjuk, egy végigizgult érettségi vizsga, vagy rangadó mérkőzés.  A közös tapasztalat sorsdöntő lehet.

Az ismételt, következetes és hosszú távú együttműködés a tartós kapcsolat végső titka. Ne legyünk számítók, kicsinyesek, legyen a kölcsönösség természetes.

A bizalom alapja a bizalom

A bizalom alapja a bizalom

Végül a bizalom a kapcsolat kötőanyaga. Ennek hiánya megöli a kapcsolatot. Már a gyanakvás is lehet ilyen hatással – ha nem vagyunk őszinték, és mást gondolunk, és megint mást mondunk. Ha nem bízunk valakiben, ne tegyük meg szövetségessé. Nem fog működni! A teljes és kölcsönös bizalom viszont felgyorsítja és hatékonnyá teszi a kapcsolatot.

Ilyen embert nem könnyű találni, de ne siessük el. Ha mégis, akkor a csalódást beprogramoztuk. Különösen a kezdő építkezzen óvatosan!

Folytatjuk!

© Kiss Ulrich SJ (2016)

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 97 Elhangzott 2016.08.18-án. A KAPCSOLATOK sorozat 3. része (SZÖVETSÉGESEK)

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s