Skip to content

Évközi 21. vasárnap C év (2016)

2016/08/20

Útközben tanított

Van egy hajó?

Van egy hajó?

Abban az időben Jézus Jeruzsálem felé tartott. Útközben tanított a városokban és falvakban, melyeken áthaladt. Valaki megkérdezte tőle: „Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?” Ő így válaszolt: „Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem jutnak. A ház ura felkel és bezárja az ajtót, ti kint rekedtek, és zörgetni kezdtek az ajtón: Uram, nyiss nekünk ajtót.” Erre ő azt feleli nektek: „Nem tudom, honnan vagytok.” Akkor ti bizonygatni kezditek: „Veled ettünk és ittunk; a mi utcánkban tanítottál.” De ő megismétli: „Nem tudom, honnan vagytok. Távozzatok tőlem mind, ti gonosztevők!” Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és mind a prófétákat az Isten országában, magatokat meg kitaszítva onnan. Jönnek majd keletről és nyugatról, északról és délről, és helyet foglalnak az Isten országában. Íme, így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!” Lk 13,22-30

 

Útközben tanított – Bizony, nagyon úgy tűnik, hogy Jézus egyetlen lehetőséget sem hagyott ki, hogy üzenetét minél több emberhez eljuttassa. Valójában ezért kelt útra. Míg sok mai konferencia-guru „fellépéseit” egész stáb szervezi, és a kijelölt helyeken – többnyire belépő fejében – lehet meghallgatni, Jézus útközben sem volt „civilben”, hanem mindig kész a párbeszédre, kérdéseink megválaszolására.

Töprengek, hogy annak a „valakinek” a kérdésen, aki azt kérdezte a Mestertől, hogy „Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?” Mire gondolt? Mi forgott az elméjében? Mi megkérdeznénk ugyanezt tőle? Úgy érzem, a kérdés mögött lappang a valódi kérdés, a valódi aggodalom: Én, a kérdező, üdvözülök-e?

VÁLASSZ!

VÁLASSZ!

Jézus ezt nagyon is érti, de nem hitegeti a kérdezőt: A szűk kapu felé tereli. Figyelmezteti, hogy az Isten országa nem a „haveroknak” van fenntartva, nem azoknak, akik most tolonganak körülötte, akik éppen jól érzik magukat társaságában, hisz ittak és ettek vele, de mihaszna: nem adják olyan olcsón a belépőt. Sőt, egyáltalán nem lehet belépőt vásárolni, mint a Vidám Vasárnapra: Egy darab belépőjegy, ajándék Amen dupla CD-vel 3000 Ft, egy darab belépőjegy ajándék dupla CD nélkül 1500 Forint. Pedig sokan befizetnének rá, hogy elsők között legyenek ott.

2016. augusztus 21.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s