Skip to content

Évközi 22. vasárnap C év (2016)

2016/08/26

Viszonozzák neked

Minden embernek el kell határoznia,

hogy az alkotó önzetlenség fényében vándorol,

vagy a romboló önzés sötétségében

Martin Luther King Jr.

.

Az egyik szombaton Jézus betért egy vezető farizeus házába, hogy nála étkezzék. Amikor észrevette, hogy a meghívottak válogatják az első helyeket, egy példabeszédet mondott nekik. „Amikor lakomára hívnak – kezdte -, ne ülj az első helyre, mert akadhat a hivatalosak közt nálad előkelőbb is. Ha ez megérkezik, odajön, aki meghívott titeket, és felszólít: „Add át helyedet neki.” És akkor szégyenszemre az utolsó helyet kell elfoglalnod. Ha tehát hivatalos vagy valahova, menj el, és foglald el az utolsó helyet, hogy amikor a házigazda odajön, így szóljon hozzád: „Barátom, menj följebb.” Milyen kitüntetés lesz ez számodra a többi vendég előtt! Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig magát megalázza, azt felmagasztalják. Ekkor a házigazdához fordult: „Amikor ebédet vagy vacsorát adsz, ne hívd meg barátaidat, se testvéreidet, se rokonaidat, se gazdag szomszédaidat, mert azok is meghívnak, és viszonozzák neked. Ha lakomát adsz, hívd meg a szegényeket, bénákat, sántákat, vakokat. Boldog leszel, mert ők nem tudják neked viszonozni. Te azonban az igazak feltámadásakor megkapod jutalmadat.” Lk 14,1.7-14

 

Választás

Választás

Viszonozzák neked Adam Grant szerint kétfajta ember létezik, amely három: az első, akik mindent maguknak akarnak, „takernek” , azaz vevőnek nevezi. Ismerünk ilyeneket, sokat szenvedünk tőlük, mert minden mondatuk egy harsány „én”-nel kezdődik. Erről is felismerhetők. A közgazdasági elmélet szerint ők a gazdaság motorjai, mert Midászként minden arany, amihez hozzányúlnak, és persze az övék. A formula egyszerű: minden üzletben, minden transzakcióban, többet kell kapnod, mint amennyit adsz. A különbség a haszon, a gazdaság motorja – így az elmélet, és persze gyakran a gyakorlat is. A különös az, hogy a klasszikus közgazdaság szerint a piac mégis és szinte szükségszerűen egyensúlyba kerül. Hogyan lehetséges ez, ha egyesek mindig nyernek, mások meg mindig veszítenek? A szinte természetfeletti erő, amely ezt a csodát végbeviszi, nem más mint a legendás láthatatlan kéz. Valóban láthatatlan, soha senki nem látta. 

Mármost vannak örök vesztesek, a második típus. Ők rendszeresen kevesebbet kapnak, mint amennyit adnak. Ami ugyebár feltétele annak, hogy ellenfelük nyerjen. Igaz, némely elmélet szerint vannak helyzetek, ahol mindenki nyer. Ez a legendás win-win szituáció. Még izgalmasabb, hogy vannak, akik tudatosan beérik kevesebbel, ők a „giver”, az adók, az adakozók csoportja. Ami a legérdekesebb, hogy Grant példák és empirikus kutatások sorával bizonyítja, hogy az igazi nyertesek hosszú távon azok, akiket a köznyelv önzetlennek és nagylelkűnek mond. Nemcsak az önző ellenfelekkel szemben jutnak szinte behozhatatlan előnyhöz, hanem a harmadik típussal, a viszonzókkal, a mindig kiegyenlítésre törekvőkkel szemben. Ezek gondosan viszonozzák a kapott előnyt, hogy ne tartozzanakmásoknak . Az ő ideiglenes nagyvonalúságuk hideg számítás, egyfajta beruházás: adok-veszek Az ember azt hinné, hogy ez a valódi kereskedelem: valamit kapok, valamit adok. Valahol kiegyenlítődik.

NINCS NYERTES!

NINCS NYERTES!

Nos, hogy az evangéliumra visszatérjünk: Jézus azt tanácsolja, olyanokkal gyakoroljuk a nagyvonalúságot, akik ezt semmiképp sem tudják viszonozni. Ez azonban egy forradalmi többlet a stratégiai, hosszú távú megelőlegezett „többet adok, mint kapok” taktikával szemben. Az evangéliumi eljárásmód az egészen hosszú távú befektetés és minden számítás nélkül. S mégis, ezerszeresen megtérül!

Ez lenne a negyedik típus!

 

 

 

2016. augusztus 28.

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: