Skip to content

Évközi 24. vasárnap C év (2016)

2016/09/14

Ha közületek valakinek

KITARTÓ KERESÉS

KITARTÓ KERESÉS

Abban az időben: A vámosok és a bűnösök Jézushoz jöttek, hogy hallgassák őt. A farizeusok és az írástudók zúgolódtak emiatt, és azt mondták: „Ez szóba áll a bűnösökkel, és együtt étkezik velük.” Jézus erre a következő példabeszédet mondta nekik: „Ha közületek valakinek száz juha van, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet, s nem megy-e az elveszett juh után, amíg meg nem találja? Ha megtalálta, örömében vállára veszi, hazasiet vele, összehívja barátait és szomszédjait, és ezt mondja nekik: «Örüljetek, mert megtaláltam elveszett juhomat.» Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége megtérésre. Ha pedig egy asszonynak tíz drachmája van, és elveszít egy drachmát, nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a házát, nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? És ha megtalálta, összehívja barátnőit meg a szomszédasszonyokat, és azt mondja: «Örüljetek velem, mert megtaláltam elveszett drachmámat.» Mondom nektek, az Isten angyalai is éppen így örülnek majd egy megtérő bűnösnek.” 

Lk 15,1-10

 

BÁRÁNYMENTÉS

BÁRÁNYMENTÉS

Ha közületek valakinek – Kiket is szólít itt meg Jézus? A farizeusokat és az írástudókat, azaz a korabeli szellemi elitet. Az ő magatartásukat feltételezi a „ha” szócska ismételt használata. Hisz nem csak azt feltételezi, hogy bizony ellenfelei tőrödnek a rájuk bízottakkal – ami valljuk be és mondjuk ki, hízelgő rájuk nézve, hanem azt is, hogy a sikeres kereső, miután a pásztor megtalálja és visszahozza a „nyájba”, azaz a közösségbe, az elveszett tagot, megünnepli a sikert, sőt a tágabb közösséget is részesíti az örömben. Mindez három, vagy négy olyan feltételezés, mely jó volna, ha igaz lenne a mai közösségre is. Fogalmazhatnák úgy is, hogy ott kezdődik a közösség, ahol ez a négyes feltétel adott: tehát, számon tartják a közösség minden tagját, személyesen törődnek vele, ha nehézségei vannak, ha eltávolodik a közösségtől, és megünneplik visszatérését a közösségbe. Sőt mi több a társadalom egésze is a közösséggel ünnepel, együtt ujjong vele.

 

MEGÜNNEPELJÜK!

MEGÜNNEPELJÜK!

El tudjuk képzelni, hogy a bűnbánat szentségében részesülőt nyilvánosan megünnepeljük? Pedig Jézus pont ezt teszi „velük”, a megtévedt és visszahozott tagokkal étkezik. Ez az eucharisztia. Ha ma tehát az oltáriszentséghez járulsz, tedd ezt ünneplő lélekkel, akár magad, akár mások megtérését ünnepled. Jó tudni, hogy fontos vagy a kilencvenkilencnek. Ugye, fontos neked az egy is, aki eltávolodott tőlünk? Tőletek?

2016. szeptember 11.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s