Skip to content

Évközi 25. vasárnap C év (2016)

2016/09/16

Egyenként magához hívatta tehát urának adósait.

 

KAPÁLNI NEM TUDOK

KAPÁLNI NEM TUDOK

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak:

„Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm. Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha Uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből. Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal.

 

Erre azt mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával – hangzott a válsz. Fogd adósleveledet. mondta neki –, és írj nyolcvanat. Az úr dicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. Mondom tehát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonéból, hogy amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékba. Aki kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi értéket? És ha máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” Lk 16,1-13

 

Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. – Elég meglepő, ma is, egykor is, hogy a gazda példaképként mutatja be hűtlen intézőjét. Az kevésbé lep meg bárkit is, hogy saját bevallása szerint nem ért máshoz, mint az intézőséghez. A kézimunkát soha nem tanulta, nem képes munkából eltartani magát, amit nem szégyell, de azt igen, hogy segítséget kérjen. Végül, ha megfontoljuk, mint munkanélküli is gazdájából él. Kinek másnak a vagyonát tékozolja, amikor ravasz számítással elengedi tartozásuk javát azoknak, akik nem neki, hanem gazdájának tartoztak? Mi itt az okosság? Az okosság talán ott kezdődik, hogy minden adóssal négyszemközt tárgyal. A nyilvánosság kerülése azzal is jár, hogy mérlegelheti, kinek mennyit enged el – a meg sem kérdezett gazda nevében. Teheti, mert addig annak bizalmát bírta. Akármilyen furcsán hangzik, így végül is a gazda javára cselekszik: az adósok talán soha nem tudták volna megadni az egész összeget. Az okosság persze abban is van, hogy hálára kötelezi őket, mármint az adósokat. A devizaadósságok leváltásánál is minden jel szerint ez volt a hátsó gondolat.

 

 

A HAMIS MAMMON ÜGYFELEI

A HAMIS MAMMON ÜGYFELEI

Immár rajtunk, hogy gyakoroljuk, amit Jézus maga javasolt: Szerezzünk magunknak barátokat a hamis mammonéból, hogy amikor meghalunk, befogadjanak minket az örök hajlékba. Akár pályázatot is ki lehetne rá írni.

2016. szeptember 18.

Ui. A képen látható nem mindennapi koldus-duónak már 600 barátja van a Facebookon. A terveik között szerepel, hogy Madridból hamarosan átteszik a székhelyüket a portugáliai Algarvébe, majd idén felkeresik még Berlint és Münchent is. A bajor városba az októberi sörfesztivál idején akarnak ellátogatni. Időközben egy japán turista szeretné Owent és Calvolt lefotózni, mire utóbbi elővesz egy papírlapot, amin ez áll: “Fotózás 278 euró!”.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s