Skip to content

Évközi 29. vasárnap C év (2016)

2016/10/14

Élt abban a városban egy özvegyasszony is.

Nincs fellebezés

Nincs fellebezés

Abban az időben: Példabeszédet mondott Jézus arról, hogy szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni. Így szólt: „Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott.  Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, és kérte: „Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.”  A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: „Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver.” Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozz folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?” Lk 18, 1-8

A város és bírája

A város és bírája

Élt abban a városban egy özvegyasszony is. – Egy városban sokan élnek. Mondjuk Gotham Cityben, vagy New Yorkban. Híresek és ismeretlenek, köztiszteletben állók és megvetettek, fontosak és kevésbé fontosak. A helyi média bizonyára gyakran foglalkozott a bírótól, főleg, ha tényleg nem félt Istentől és embertől sem tartott. Még a polgármestertől sem? A maffiozóktól sem? Nos, egy ismeretlen és szemében jelentéktelen özvegyasszony megleckéztette. Amolyan korabeli Ludas Matyiként. Igaz, a mi bírónk nem várta ki, hogy szégyenszemre elpáholják, inkább beadta a derekát. Tette, ami amúgy eleve a dolga lett volna, a kötelessége: igazságot szolgáltatott. Igazságosan. Ő, aki igazságtalan hírben állott.

Megleckéztették!

Megleckéztették!

Lehet, hogy a mi hiányzó Civilkurázsinkban van a hiba, nem a korrupt bírókban? Jézus merész, amikor Istent ehhez az igazságtalan – sőt, mint láttuk – gyáva bíróhoz hasonlítja. Hát ki nem látja be ezek után, hogy érdemes állhatatosan könyörögnünk az Úrnál igazságért? A kétely inkább a túloldalon jelentkezik: lesz-e civilkurázsink kiállni mellette? Nevezhetnénk hitnek is.

 ELHANGZOTT A BONUM TV-BEN IS… 

 

 

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2016/10/14 23:20

  Hitemért kiállok, bírám egy lesz, az Isten
  Papok útvesztői közt botladozva pápáig nem ér el…
  Teszem a dolgom, sok magyar szegény kér
  Jó szót, kenyeret, szeretetet
  Csepp a tengerben,de hiszem
  Hogy első hazám lesz, kit szerethetek!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s