Skip to content

Advent II. vasárnapja A év (2016/2017)

2016/12/05

Készítsétek elő...

Készítsétek elő…

Abban az időben: Keresztelő János megjelent Júdea pusztájában, és így tanított: Térjetek meg, elközelgett a mennyek országa! Ő volt az, akiről Izajás próféta ezt mondta: A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek elő az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! János öltözéke teveszőrből készült, és bőrövet viselt a derekán. Sáska és vadméz volt az étele. Kivonult hozzá Jeruzsálem, egész Júdea és Jordán vidéke. Megvallották bűneiket, és ő megkeresztelte őket a Jordán folyóban. Amikor látta, hogy sok farizeus és szadduceus is jön hozzá megkeresztelkedni, így szólt hozzájuk: Viperák fajzata! Ki indított benneteket arra, hogy meneküljetek a közelgő harag elől? Teremjétek hát a bűnbánat méltó gyümölcsét! És ne higgyétek, hogy közben azt gondolhatjátok: A mi Atyánk Ábrahám” Mert mondom nektek: Isten ezekből a kövekből is tud Ábrahámnak fiakat támasztani. A fejszét ráhelyezték már a fák gyökerére: Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, mely jó gyümölcsöt nem terem! Én csak vízzel keresztellek titeket a bűnbánatra, de aki én utánam jön, az erősebb nálam; arra sem vagyok méltó, hogy a saruit hordozzam. Ő Szentlélekkel és tűzzel keresztel meg titeket; kezében tartja már a lapátot, hogy kitakarítsa szérűjét. A búzát magtárba gyűjti, a pelyvát pedig olthatatlan tűzben elégeti! Mt 3,1-12

 

BŰNBÁNAT

BŰNBÁNAT

Mottó: Ki indított benneteket arra, hogy meneküljetek? Ugye, kicsit meghökkentő kérdés, hisz maga Keresztelő János hívja őket: Térjetek meg! Akkor mi a baj? Az, hogy nem az őszinte bűnbánat késztette őket a keresztelkedésre, hanem politikai számítás, a népszerűség keresése. Talán, remélték, hogy így jobban ellenőrzés alatt tarthatják az eseményeket, ha ott vannak, és nem hallomásból értesülnek. Így persze nem az Úr útját készítették elő, hanem a magukét, amely Jánost is, sőt végül a populista hajlamú elitet is romlásba döntötte. A próféta ezt előre látta. A látványosan az első sorokban tolongókból, éppúgy hiányzott az őszinte bűnbánat, mint a rendszerváltás első éveiben tüntetően templomba járó tanácselnökökből.

Szeretem, ha szeretnek

Szeretem, ha szeretnek

A képmutatás azonban nem a mindenkori elit előjoga. Mi is áldozatul eshetünk. Tartsunk hát lelkiismeret-vizsgálatot! Miért is megyek évente kétszer, nagyböjtben és adventben gyónni? Mert előírás? Mert családom elvárja? Mert feleségem noszogat? Mert gyerekeim a katekizmusban ezt hallják, és kellemetlen kérdéseket tennének fel? Mert hagyomány? Nincs semmi baj, ha mindezek egy lökést adnak. De ha nincs bűnbánat, a szentség mit sem ér, és nem érdemli meg nevét! Jobb, ha Lélekkel keresztelkedünk, Lélekben megújulunk, mint ha csak kipipáljuk a kötelezettséget. Itt az alkalom. És akkor talán karácsony sem a kényszer-ajándékozgatás éves karneválja lesz, hanem őszinte megtérés: válj kicsinnyé, ahogy Isten is kicsivé tette önmagát!

 Ui. Influenza miatt csak utólag tudtam feltenni ezt a posztot, Mindenkitől elnézést kérek!

 

 1. DECEMBER 04.
3 hozzászólás leave one →
 1. Dr. Rákóczi Ferenc permalink
  2016/12/05 22:01

  Atyám,

  Kiolvasható az utalás a mai korra. A mi “populista hajlamú elitünk” is kárhozatra itéltetik? Talán azért, mert kiáll Európa keresztény gyökerei mellett? Mivelhogy emiatt populista.
  A populistázás ma olyan, mint a sárral való dobálódzás. Ha valakire rásütik, hogy populista, az maga a patás ördög. Holott jó lenne elgondolkozni azon, hogy mit is jelent maga a szó és kik is használják, kik ellen, milyen céllal….
  Keresztény alázattal:
  Rákóczi Ferenc

 2. kissulrich permalink*
  2016/12/06 18:00

  Kedves Ferenc, A mai populista és a római populares összehasonlítása volt a célom. A párhuzam kísérteties. Akkor is,, ma is egy-egy kiemelkedő egyéniség az elitből a néppel érzett együtt és ezért a többi osztálytársa gyűlölte. Épp arra szólítok fel, hogy gondolkozzunk a szó eredeti értelmén…

  • Dr. Rákóczi Ferenc permalink
   2016/12/07 23:47

   Köszönöm, Atya. Kegyelemmel teljes Karácsonyt kívánok!
   Ferenc

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s