Skip to content

Advent III. vasárnapja “A év (2016)

2016/12/06

 

megvalto-advent-iii-vasarnapja-a-evAbban az időben: Amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy megkérdezzék tőle: Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk? Jézus így válaszolt nekik: Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem! Mikor elmentek, Jézus így kezdett beszélni Jánosról a tömegnek: Mit akartok látni, amikor kimentek a pusztába? Talán széltől hajladozó nádszálat? Vagy miért mentetek ki? Hogy finom ruhába öltözött embert lássatok? Akik finom ruhában járnak azok királyi palotában laknak! Vagy miért mentetek ki? Hogy prófétát lássatok? Igen, mondom nektek: még prófétánál is nagyobbat! Ő az, akiről azt írták: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse az utat teelőtted. Bizony, mondom nektek: Asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál! De még őnála is nagyobb az, aki a legkisebb a mennyek országában. Mt 11,2-11

Mottó: vagy valaki mást várjunk?

Veni, vidi, vici

Veni, vidi, vici

Kétezer év után azt hihetnénk, hogy a kérdés okafogyott. Vagy mégse? Újabban az interneten hemzsegnek a kései apokrifek, friss jóslatok, „próféciák” melyek az önjelölt „megváltó(k)” küszöbön álló fellépését ígérik. A legkülönösebbek azok, melyek az újonnan megválasztott amerikai elnököt Izajás próféciájának betöltőjeként mutatják be. Izajás 45 eredetileg a korabeli ifjú judeai király, Acház „reálpolitikája”, mely Asszíria beavatkozáshoz vezetett, ellen lépett fel. A próféta arra intette őt, majd utódját Hiszkiját, hogy az Úrban bízzon, ne kétes szövetségesében. Izajás Isten dicsőségét hirdette, és megjövendölte a Messiást, Dávid Házából. A kérdéses 45. fejezetet azonban tanítványa írta, vigasztalásul Izraelnek, mely akkora fogságban sínylődött.

A 45. fejezet „Isten fölkentjéhez” Ciruszhoz szól. Neki ígéri, hogy meghódoltatja a nemzeteket. Miért azonosulna akkor Donald Trump a perzsa királlyal? A neves kabalista, Dov Kook rabbi hasonlította Trumpot Kürosz perzsa királyhoz  aki 2500 évvel ezelőtt engedélyt adott a Babilóniába száműzött zsidóknak, hogy visszatérjenek őseik földjére, és újjáépítsék a lerombolt Szentélyt. A Tverjában élő rabbi elmondta, hogy három napon keresztül böjtölt a republikánus jelölt győzelme érdekében.

Izajás azt is mondja, hogy „Szolgámért, Jákobért, és választottamért, Izraelért, szólítottalak neveden.” (Iz 45,4) Az amerikai elnök építené újjá a jeruzsálemi templomot?

Hit kérdése?

Hit kérdése?

Nos, ez fellelkesítheti a British Israel híveit, akik az angolszászokat Izrael elveszett törzseinek tartják, és a tudomány ellenkező, tagadó álláspontját félresöprik. Ugyanők a Sziklatemplom lerombolását szorgalmazzák, ezzel sok fejfájást okozva az izraeli kormánynak, amely fegyveresekkel őrizteti az iszlám szentélyét, hogy az amúgy is állandó konfliktus a két vallás között ne mérgesedjék tovább, fenyegetve az állam biztonságát és a Világ békéjét. Mindez a mítoszok és a politika veszélyes koktélja. Amúgy a Nagy Kürosz[i] egykor meghódította a médeket, és egyesítette birodalmát a másik perzsa állammal. I. e. 559-től haláláig uralkodott a Perzsa Birodalom felett, Kürosz hazaengedte a zsidókat a babiloni fogságból, így maradandó örökséget hagyott rájuk, ezért a zsidók „az Úr felkentje”, vagy „Messiás” címmel is felruházták. Izajás jóslata valójában II. Kürosz idején beteljesedett, történelemmé vált. Nehéz belátni, hogy mi indokolja, hogy a mai politikai helyzetre alkalmazzuk. Az egyetlen ok az elbizonytalanodott nyugati polgárság félelmekkel vegyes sóvárgása az elveszett nagyság és biztonság iránt. Nos, ilyet Cirosz vagy Kürosz reinkarnációja ígérhet. vagy hívei ígérhetnek effélét, de Izajás üzenete egyértelmű: „Csak az Úrban van üdvösség és erő.” (Iz 45,24).

 

2016. DECEMBER 11. (Öröm vasárnapja)

Kiss Ulrich SJ

 

[i] https://hu.wikipedia.org/wiki/II._Kurus_perzsa_kir%C3%A1ly

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s