Skip to content

2016 Karácsony 01 Éjféli mise A év

2016/12/07

SZÁMOK ÉS KÓDOK

SZÁMOK ÉS KÓDOK

Azokban a napokban Augusztus császár elrendelte, hogy írják össze a földkerekség lakosságát. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíria kormányzója Kirinusz volt. Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. Galilea Názáret nevű városából József maga is fölment Dávid városába, a júdeai Betlehembe, hogy összeírják eljegyzett feleségével, Máriával, aki gyermeket várt. Amíg ott tartózkodtak, beteltek Mária napjai, hogy megszülje gyermekét. Világra hozta elsőszülött fiát, pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson. A környéken pásztorok tanyáztak a szabad ég alatt, nyájukat őrizték az éjszakában. Egyszerre csal megállt előttük az Úr angyala, és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megrémültek. Az angyal így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek. Ma megszületett a Megváltónk, az Úr Krisztus, Dávid városában. Ez lesz nektek a jel: kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve. Az angyalt hirtelen nagy mennyei sereg vette körül. Istent dicsőítve ezt zengték: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek! Lk 2,1-14

 

Mottó: írják össze a földkerekség lakosságát.

Brueghel Népszámlálás

Brueghel Népszámlálás

“Támadt pedig a Sátán Izráel ellen, és felindította Dávidot, hogy megszámlálja Izráelt” (1Krón 21:1).  – Dávid erőfitogtatását az Úr nem kedvelte. A gőg forrását látta benne, mely a számoknak és a számokban hisz, nem Isten ajándékát látja a növekvő jólétben és katonai hatalomban. A büntetésként küldött járványnak hetvenezer férfi esett áldozatul. Amit nem szabadott Dávidnak, azt szabadott a pogány császárnak, Augusztusnak. A motiváció pedig hasonló – és azóta sem változott – az adók és a sorkatonák felbecsülése volt a cél, készületül a további terjeszkedésre.

 

Róma, a Világhatalom tehát alattvalóit számoltatta meg. Aznap történetesen eggyel nőt a számuk. De az az Egy, a Világ valódi Ura volt. Ezt azonban a népszámlálás nem mutathatja ki. A számlálóbiztosok számára mindnyájan csak egy szám vagyunk, egy adat. Így volt az akkor, és így van ez ma is, a statisztikák és a GDP korában. Isten számára azonban nem adatok vagyunk egy táblázatban, szeretett gyermekei.

Egy szám, és más semmi?

Egy szám, és más semmi?

Azóta számtalan népszámlálás volt, így idén hazánkban is, de hiába írnak „össze” minket újra és újra, milliárd megismételhetetlen egyén vagyunk. Csak Isten képes minket számon tartani.

Karácsonykor ezt is ünnepeljük.

 

2016. DECEMBER 25.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s