Skip to content

Advent IV. vasárnapja A év (2016)

2016/12/07

Emmanuel

Emmanuel

Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, azért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg azon töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: Velünk az Isten.  Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.  Mt 1, 18-24
Mottó: Velünk az Isten.

Csatakiáltás

Csatakiáltás

Gott mit uns[1] –   ez a jelmondat állt nagyapám, néhai Melerski Michael derékszíján az I. világháborúban. Szó szerint ugyanazt jelenti, mint az Emmánuel, de immár nem prófétai ígéret Isten jelenlétére, hanem lelkesítő buzdítás a harcosoknak, hogy ne féljenek, hisz velük az Isten. A jelmondat újabban inspirálta a Sabaton svéd heavy metal /power metal együttest is, egy azonos nevű számra. A bibliai mondás szekularizációja halad tovább. Dübörögve, míg az, akit az angyal Máriának ígért, lábujjhegyen, diszkréten lépett a történelembe.

Gott mit uns? Heavy metal

Gott mit uns? Heavy metal

Az angyal amúgy régebbi ígéretet idézett: Izajás Ákház királyt vigasztalja és buzdítja, reményt önt belé. Utódot ígér neki, ami egy uralkodónak leghőbb vágya. Buzgó és jámbor lesz ez az utód, Hiszkija, Isten vele lesz, és általa a néppel is. A próféta azonban nem politológus, aki a társadalmi eseményeket kommentálja, hanem Isten szócsöve. Így jóslata, miközben vigasz a jelen helyzetben, a népnek és a királynak, egyúttal évszázadokat átívelve Mária fiára is utal, aki Isten Fia. Őbenne Isten a szó legteljesebb értelmében velünk lesz. mozes-advent-iv-vasarnapja-a-evValójában a próféta csak aktualizálta, amit az Úr maga mondott Mózesnek, amikor felfedte kilétét: Én vagyok a Jelenvaló – Ich bin der ‚Ich-bin-da‘.- Martin Buber zseniális fordítása szerint. Jahve ezután parancsolja meg Mózesnek, mondja azt a népnek róla, hogy az „Én jelen vagyok, az én veletek vagyok küldött.” Most pedig mi várjuk a jelenvalót. Az advent nem más, mint a jelenvalóvá válás, jelenvalóvá tevés: a cselekvő maga az Úr. A mi feladatunk, hogy befogadjuk.

 

  1. DECEMBER 18.

 

[1] https://gottmituns.net/

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s