Skip to content

Urunk megkeresztelése A év(2017)

2016/12/31

Erre János megengedte neki.

Abban az időben Jézus Galileából elment a Jordán (folyó) mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék nála. János azonban tiltakozott: Neked kellene megkeresztelned engem, és te jössz hozzám? Jézus azonban így szólt: Hagyd ezt most, mert úgy illik, hogy telesítsük mindazt, ami igazságos. Erre János megengedte neki. Jézus pedig megkeresztelkedett. Mihelyt feljött a vízből, íme, megnyílt az ég, és látta Isten lelkét galamb módjára magára szállni. És íme, hang hallatszott az égből: Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!  Mt 3, 13-17

A Jordán (nagytotál)

A Jordán (nagytotál)

Különös, ez az engedély. Hisz valójában Jézus engedélyezte, hogy az, aki magát méltatlannak tartotta, megtegye a rendkívülit: szolidárisan a bűnösökkel részesítse a jelben azt, aki bűntelen. Aki azért jött, hogy megváltson mindenkit a bűntől. Mindenkit, tehát engem is. És itt még izgalmasabbá válik a dolog. Ez már nem egy absztrakt teológiai kérdés, hanem húsbavágó. Hogy ezt átéljük, javaslom, végezzünk el egy Szent Ignác-i szemlélődő elmélkedést a keresztelésről. Szent Ignác a lelkigyakorlatozónak egy ún. előgyakorlatot ír elő, amelyet a „helyszín kialakításának” nevez. Messze megelőzve a modern filmgyártást, ez olyasmi, mint a forgatás helyszínének kiválasztása. A rendező elképzel egy helyszínt, ami leginkább „hozza magával” az atmoszférát, melyet meg kíván jeleníteni. És most te vagy a rendező, míg Szent Máté a szinopszis szerzője, de a storyboardot újra te írod.

Nos, látod a kígyózó sort a Jordán partján? Itt az operatőr előbb egy nagytotált (long shot) mutat, a tájat lassan közelíti meg, majd a sorban állókat mutatja meg, egyre közelebbről, mígnem elidőzik az egyes arcokon. A szekond plánból átmegyünk gros planba. Látod a saját arcodat? Milyen érzéseket olvasol le róla?

jezus-groa-planban-2017Most a „kamera” Jánost közelíti meg. Szuperplánban látod arcát: meglepetést, majd döbbenetet látsz rajta, ami átvált örömbe. A kamera vált. Meglátod János örömének okát: Jézus szelíd mosolyát. Nos, a folytatást rád bízom. Szent Ignác arra buzdít, hogy használjuk az érzékszerveket: halljuk a hangokat – az égit is – ,érezzük a szellőt és az illatokat, s lássuk az embereket. Talán barátaink is sorban állnak. Te kiket állítasz sorba, ha beleéled magad a történetbe?

Urunk megkeresztelkedése 2017. január 8.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s