Skip to content

Urunk megjelenése – 2017 “A év”

2017/01/02

A csillagot követték

A csillagot követték

Amikor Heródes király idejében Jézus megszületett a júdeai Betlehemben, íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, és tudakolták: Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy hódoljunk előtte.  Meghallotta ezt Heródes király és megrémült, s vele egész Jeruzsálem.  Összehívta a főpapokat és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hogy hol kell születnie a Messiásnak. Azok így válaszoltak: A júdeai Betlehemben, mert ezt írja a próféta: Te Betlehem, Juda földje, bizony nem vagy a legkisebb Juda nemzetségei között, mert belőled jő ki a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek. Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. Aztán ezzel küldte őket Betlehembe: Menjetek, tudakozódjatok szorgalmasan a gyermek felől, és ha megtaláljátok, jelentsétek nekem. Én is elmegyek, hogy hódoljak előtte! Ők pedig, miután meghallgatták a királyt, elindultak.  És lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt, míg meg nem állapodott a ház fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot meglátva nagyon megörültek. Bementek a háza, és ott látták a gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincses-zsákjaikat és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza országukba.  Mt 2, 1-12

 

A csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt – a természet a mi civilizációnkban alárendelt szerepre van kárhoztatva, mögötte kullog, mint egy idomított kutya. A tudomány mintegy 300 éve diadalittasan hirdeti felsőbbrendűségét és gyakorolja uralmát felette.

A Hold a miénk lett

A Hold a miénk lett

Lassacskán ötven éve, az Apollo holdra szállásával a csillagokra és a világűrre is kiterjesztettük az ember hatalmát. Fantazmagóriáinkban a világmindenség egyetlen gyarmatbirodalom. Ezért nehéz elképzelnünk, a sok horoszkóphívő dacára, milyen szent áhítattal tekintettek őseink az égitestekre, melyet isteneknek tekintettek. A napkeleti bölcsek személyében a tudomány azonban nem a csillag előtt, mely utat mutatott, hanem egy kisgyermek előtt rogyott térdre. Ez látszólag a diadalmas ember előtti térdhajtás is lehetne, de mégsem az, hanem Isten dicsőítése, Isten jelenik meg a betlehemi kisdedbe, ezért is „epifánia”, Isten megjelenése a mai ünnep neve és lányege. A kozmikus jel nem humanista manifesztum, hanem teológia, de egyúttal – és ez a kereszténység paradoxonja – az Emberfiának megdicsőülése is. Mindezt kortársaink nehezen emésztik meg, de már Heródes is csak földi riválist volt képes látni az újszülöttben. Hatalompolitikai tényezőt, mely zavar, tehát eltávolítandó. A tudomány azonban nem hajolt meg a politika előtt, mert a bölcsek „más úton tértek vissza országukba” Jó lenne, ha ez ma is így lenne.

2017. JANUÁR 06. VÍZKERESZT (URUNK MEGJELENÉSE) „A” ÉV

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s