Skip to content

Évközi 3. vasárnap_A év (2017)

2017/01/20

Izajás

Izajás

hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott

Amikor Jézus meghallotta, hogy Keresztelő Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: „Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke, a pogányok Galileája: A sötétben lakó nép nagy fényt lát, és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre.

Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa! A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!” Erre azok otthagyták hálóikat és követték őt. Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakokat és az apjukat, és követték őt Jézus pedig bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden gyötrelmet. Mt 4, 12-23

 

Letelepedett

Letelepedett

Mottó: hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott – Milyen tudatosan építi Jézus karrierjét, azaz Isten országát. Mindent megtesz, hogy a nép és az írástudók, de a mai követői is, azonosíthassák őt Izajás jövendölésével. Ebben a Keresztelő is tudatosan támogatta, ugyanazon írásra hivatkozva, melyet Jézus is idézett, és cselekedeteit is hozzá igazította. „Ki hirdette ezt régtől fogva, s ki mondta meg már jó előre?” – kérdi a Próféta, és válasza egyértelmű: „Nemde, én az Úr?” S most fény virrad, hogy lássák, beteljesedett az írás, itt van Isten országa. Csak után kezdett el tanítani. Ma azt mondanánk, hogy hermeneutikai, azaz értelmező kulcsot adott mindahhoz, amit mondani és cselekedni fog.

 

Csapatépítés

Csapatépítés

Ami legalább olyan lenyűgöző, hogy még aznap nekiállt toborozni csapatát. Sokszor tűnődtem, hogyan lehetséges, hogy a leendő apostolok nyomban követték Jézust? Habozás nélkül? Nos, János felébresztette a nép, és nem utolsó sorban saját tanítványinak várakozását. Jézus azonban tudott várni. Megvárta János elfogását, és csak akkor tette meg a jelképes költözést, Kafarnaumba. Ezt egész Kafarnaum tudta. András és János, a Keresztelő két tanítványa pedig különösen várták a döntő pillanatot. Nem volt tehát kérdés, hogy kövessék őt, amikor végre megszólította őket. Kiléptek az árnyékból!

 

 

  1. JANUÁR 22. ÉVKÖZI 3. VASÁRNAP „A” ÉV
Reklámok
One Comment leave one →
  1. Háry László permalink
    2017/01/21 15:09

    Van tehát a fogason egy öreg kabát (Ószövetség, benne a prófétai jövendölés), s Jézus, aki új bélést ( az új szövetség ) varr belé. Nem égette el a régi kabátot – az Írást- csupán kora “klímájához” tette komfortossá. Hiszen maga igérte meg: nem eltörölni jött azt, s egy vesszőt (jod) -sem vesz el belőle!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s