Skip to content

Évközi 4. vasárnap_A év (2017)

2017/01/27

FELIRATKOZHATSZ?

FELIRATKOZHATSZ?

Boldogok

A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is.” Mt 5, 1-12a

LUTRI?

LUTRI?

Mottó: “Boldogok”Mi jut eszedbe, ha hallod ezt a szót? Sok magyar jezsuitának, köztük nekem is, elhunyt rendtársunk, Beőthy Tamás, aki a lelkigyakorlatozóktól a legváratlanabb pillanatokban kérdezte meg: Boldog vagy? De a fiatalabb rendtagoktól is gyakran kérdezte ezt. Ilyenkor mindenki egy nagy lélegzetet vett. Hát… A válasz nem olyan könnyű, mint gondolnánk!

Egy másik jezsuita, Szabó László biblikus Bejrutban, egy Pax Romana kongresszuson vagy húsz évvel ezelőtt azt kérte a mintegy 150 részvevőtől, hogy elmélkedjenek azon, mi volt életük legboldogabb pillanata, aztán osszák meg egymással elmélkedésük gyümölcsét. És Te mit mondanál?

A két kérdés között a kettős különbség, hogy Tamás Atya a pillanatnyi lelkiállapotunkra kérdezett rá, László Atya pedig egy felejthetetlen, meghatározó pillanatra. És Jézus mire gondolt? És vajon az ő hallgatói ugyanazt gondolták? Felvillanhatott előttük egy boldog pillanat, de a különös felsorolásból hamar megértették, hogy Jézus egy állandó, de legalábbis tartós lelkiállapot kulcsát tárta fel.

Az ENSz március 20-át tette meg a Boldogság Világnapjának – vajon miért? Hogy sok nyomorgó legalább egy napig boldog lehessen? Lehet ezt elérni egy deklarációval? Nemde, a boldogság megfoghatatlan – vagy legalábbis annak tűnik. Delia Steinberg Guzmán argentin filozófus így fogalmaz: „A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”  Nos, Jézus mégis meghatározta. Hagyományosan úgy véljük, hogy nyolc utat vázolt fel, amelyek elvezetnek az áhított boldogsághoz. Közelebbről nézve persze kilencet, de a kilencedik saját tanítványainak szól, nem a tömegnek. Ami mindenképp feltűnő, hogy nincsenek, nem kellenek eszközök, főleg nem anyagi, tárgyi eszközök, hogy elérjük a kívánt lelkiállapotot. Ez radikálisan eltér az emberek megszokott elvárásától, a közvéleménytől. Egyúttal hatalmas vigasz azoknak, akiket a társadalom könnyen vesztesnek sorol be, és valószínűleg maguk is odasorolnák magukat. Talán tiszta szívűnek kell lennünk, hogy bármelyik utat válasszuk, vagy akár csak elfogadjunk. Ha ezt kapjuk – hisz ajándék – megláthatjuk Istent!

 1. JANUÁR 29. ÉVKÖZI 4. VASÁRNAP „A” ÉV

 

 

 

Reklámok
4 hozzászólás leave one →
 1. 2017/01/28 10:45

  PAX!—köszönöm e kérdést.Igen boldog vagyok—vagyis—nagyon boldog ,hogy ISTEN nagyobb dicsőségére ,az apostolok példájára ,én is mások szolgálata által, második életemben OTT,S AHOGY TUDOK KRISZTUS apostola lehetek ,s a mélyre evezve ,,hálómat kivetve halászhatok szavaim ,tetteim s viselkedésem által

 2. Hódsági Éva permalink
  2017/01/28 18:22

  Pár idézet, kinek mit is jelent…
  ” Végül is mi a boldogság? Lábadozásféle, valószínűleg. Egy kis világosság a ködök és homály tömkelege után. Egy kis tisztaság a zűrzavar után.” (Füst Milán)
  “A boldogság a lélek nyugalmából származik.” (Tadzin Gjaco)
  “A boldogság a szív mosolya. Ez vagy sugárzik az emberből, vagy nem.” (Balázsovics Edit)
  “Nem az az erős, aki elsőként ér a célba, hanem az, aki a leginkább örömét leli abban, amit csinál.” (Kilian Jornet)
  “Boldogság? A képzelőerő diadala a valóság felett.” (Nógrádi Gergely)
  “Mi a boldogság? Keressünk valami olyan dolgot, ami még nálunk is fontosabb, és szenteljük ennek az életünket.” (Daniel Denett)
  ” A boldogság egy látásmód.” (Francois Lelord)
  Gondolkodtam, én mit írhatnék a boldogságról? Istenben bízni az utolsó percünkig, s azután is. Ő azt a boldogságot tudja megadni számunkra, amiből öröm fakad. A szeretetben, az imában,az alkotásban, az oktatásban, a tervezésben, az építésben, egyszóval mindenben! Újra néztem a napokban a Napfivér, Holdnővér c. filmet, mely Szent Ferencről szólt. Csodálatos alkotás ez a film! Bolondnak nézték a környezetében Ferencet, pedig szent volt. Aztán az emberek is rájöttek, hogy Ő a boldog ember, mert Isten üzenetét a legtisztább módon közvetítette feléjük.

 3. 2017/01/29 18:43

  SZERINTEM :a boldogság csakis olyan érzés ,amit az-az ember tud kifejezni, aki VALAKI iránt hálás,tiszteletet adó tud lenni,mert a többi szeretett ,boldogság , csak érzelmi érosz .A valódi boldogság az -az emberbe van palántálva,amely minden helyzetben tud másra irányulónak ,együttérzőnek rá figyelőnek lenni társával szemben

  ö

 4. Tóth József permalink
  2017/01/30 11:20

  A boldogmondásokban mind a 8-nál van egy kiinduló helyzet,lelki magatartás és a hozzátartozó igéret egy másik élethelyzetet fogalmaz meg,igy mondhatjuk azt is,hogy 16 féle lelki állapot van fölsorolva.

  Pszichológusok manapság gyakran 16 féle lelki tipust különböztetnek meg.Rendezhetők-e lelki tipusok a 8 boldogság mintájára kiinduló állapotokra és a hozzátartazó, trancendenciát is kifejező másik állapotra./Ezt az állapotot a pszichológusok irracionálisnak is nevezik/A kiindulást ennek megfelelően a racionálisból véve
  Igy lenne a racionális extrovertált pártfogóból pszichológus
  A vállalkozóból kutató
  A világfiből politikus
  Igazgatóból légiós
  A racionális introvertált humanistából lirikus
  Elemzőből kritikus
  Felügyelőből közvetitő
  Ellenőrből iparos
  A nyolc boldogmondást van aki a növekedés boldogságának is nevezi.Az evangélium mintájára összeállitott csoportositásból a kiinduló helyzethez képest a transzcendenciát is kifejező állapotban a külső tevékenység növekedését vehetjük észre.Jézus viszont a belső növekedést akarja bennünk munkálni,s ha a növekedést is a boldogság jellemzőjének tartjuk,akkor Jézus bennünk működése boldogságot hoz,külső növekedéstől függetlenül.
  Jézus evangéliumára vezethető vissza a szentmisében gyakran hallható egyetemes könyörgés:támasssz hivő szakembereket az emberi tudás minden ágában neved dicsőségére és a lelkek javára.
  Ehhez is kapcsolódóan a Jézus által hirdetett boldogmondások az emberi tudás minden ágában,lelki tipusaira alkalmazhatók.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s