Skip to content

A társas kémek – mobiltelefonjaink (MR 106)

2017/02/01

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 106 (2017.02.01.) ŐSZINTESÉG 2 (Mobil kémek)

Rajtakap minket

Rajtakap minket (Paolo Genovese)

Legutóbb az őszinteség kérdését feszegettük. Karinthy bűvös széke, amely őszinteségre kényszeríti a benne ülőket, adott lökést megfontolásra. Egy tavalyi olasz film, Paolo Genovese alkotása ennél korszerűbb technikával játszik, de az eredmény hasonló. A bűvös szék helyett a bűvös okos telefon a katalizátor, mely az emberi kapcsolatokat lemezteleníti valós tartalmukra, és színvallásra kényszerít. Néha persze mindnyájan elrettenünk, ha arra gondolunk, hogy a Nagy testvér minden szavunkat lehallgatja, hogy kapcsolatainkat leleplezi, és mindent tud, azt is, aminek nem is vagyunk tudatában.

Genovese történetében egy baráti társaság, mely rendszeresen összejár, egyik tagja azt javasolja, hogy a jelenlevők tegyék ki az asztalra mobil telefonjaikat, és hangosítsák ki, bárki is hívja őket. Azt mindjárt sejthetjük, hogy ebből bonyodalmak származhatnak. Hogy mekkorák, az a rendező emberismeretét és persze realista, vagy mondjuk inkább cinikus? – látásmódját dicséri. Genovese filmjének mottója ennek megfelelően: Mindnyájunknak három élete van: egy nyilvános, egy privát és egy titkos.

MASZKJAINK

MASZKJAINK

A nyilvános az egy szerep, melyet jól rosszul eljátszunk, A privát, a magán életi szféra sem mentes egy kis színészkedésről, de ott alapvetően elvárjuk, hogy közvetlen környezetünk velünk őszinte legyen, és tudjuk, hogy nekik is ez az elvárásuk velünk szemben. A rendező szerint „Régen az a bizonyos titkos életünk tökéletes biztonságban volt memóriánk archívumában, manapság pedig a SIM-kártyánkba”. És itt kezdődik a probléma. A fordulatokban gazdag filmben szinte minden előfordul, ami előfordulhat, és nem akarom elárulni, pontosan mik, hogy hallgatóim, ha majd nézők lesznek,még meg tudjanak lepődni. S hogy mulathassanak, ezt a figyelmeztetést adom: ne lepődjenek meg semmin. A kis és nagy hűtlenségek karneválja ez. Ennyi talán elég.

A gondolkodás, az elmélkedés itt kezdődik. Képzeljük el, hogy három legjobb barátunk és azok élettársai a vendégeink. Képzeljük el, hogy nagy merészen kitesszük az asztalra a mobiltelefonjainkat, s bárki is hívjon, nem kapcsoljuk ki nem is együlmet érdemelnek, ha önmegbecsülésemet romba dönthetik? A telefon itt mindentudó. Isten, kinek szeme mindent lát, füle mindent nk ki az erkélyre, hanem kihangosítjuk. Milyen titkaim vannak, amikről nagyon nem szeretném, hogy kiderüljenek? Melyek védehall. És sajna, szája mindent elmond. Képzeljük el továbbá, hogy nem vonhatom ki magam a játék alól. Megtenném, amit megtettem, tervezném-e, amit tervezek, ha tudnám, hogy menthetetlenül nyilvánosságra jut? Ugye, ez egyfajta lelkigyakorlat?

Az őszinteség dicsérete

Az őszinteség dicsérete

Hadd fejezzem be egy felszabadító gondolattal! Jack Welch, a GE legendás elnöke, aki 40 esztendeig vezette a világ legsikeresebb iparvállalatát, írt egy könyvet, Winning, Nyerés címmel. Ennek kulcsfejezete az őszinteségről szól. Candor. Húsz éve erről beszélek, mondja Welch. Ennek, az őszinteségnek, hiánya alapvetően meggátolja a jó ötleteket, a gyors cselekvést, és azt, hogy a legjobb embereink hozzájáruljanak mindennel, amijük csak van. A sikerhez. az őszinteség hiánya egy gyilkos, mondja Welch. És nem becstelenségről beszél, csalásról, ahogy azt a legutóbbi pénzügyi krízisben megtapasztaltuk. Nem, ő arról beszél, amikor a legtöbb ember ösztönösen nem egészen őszinte. Elhallgat, szépít dolgokat. Kíméletesen fogalmaz. Nem nyílnak meg. A bírálatot magukba fojtják. És akkor sem kiáltják el magukat, hogy a császár meztelen, ha ez evidens. Mondja más. Majd elmondja, hogyan tesz győztessé az őszinteség. Nem árulom el. Ki-ki találja meg önmaga.

 

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 106 (2017.02.02.) ŐSZINTESÉG 2 (Mobil kémek)

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Háry László permalink
    2017/02/02 07:26

    A “Kegyes csalás”-Pia Fraus- nem éppen napjaink terméke! Van oka létrejöttének-viták is voltak(vannak, lesznek) jogosultságáról. De másként tekintek egy halálos ágyán fekvő édesanya esetében gyermeke balesetének “elsunnyantására”, mint egy vállalat leendő csődjének elhallgatására!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s