Skip to content

Évjözi 6. vasárnap_A év (2017)

2017/02/10

Tilalom

Tilalom

Én pedig azt mondom nektek

Abban az időben: Jézus így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Hallottátok a parancsot? Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Hallottátok továbbá, hogy a régieknek ezt mondták: Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet! Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Legyen a ti beszédetek „igen, igen, nem, nem”; ami ennél több, az a gonosztól van.” Mt 5, 20-22a, 27-28. 33-34a 37

 

Megálljt parancsol

Megálljt parancsol

Mottó: Én pedig azt mondom nektek – e mondat súlya abban mutatkozik meg, hogy a tízparancsolat örök igéit írja felül. Ezt csak a szerző, Isten maga teheti meg. Nyilvánvaló, hogy Jézus ezt is jelezte határozott parancsával. De itt nem erőfitogtatásról van szó. Jézus a cselekedetek etikáját a szándék etikájával mélyíti el. Nem csak akkor vétkezünk, amikor olyasmit cselekszünk, ami tilos, hanem már akkor is, amikor lelkünkben megteremtjük a bűn előfeltételeit: a haragot, a bűnös vágyat, a felelőtlen beszédet. A harmadik példa különösen magasra emeli a lécet: legyen beszédünk és persze mögöttes szándékunk is félreérthetetlen; legyen egyértelmű. Amit kijelentünk, annak eskü, az Istenre történő hivatkozás nélkül is legyen súlya, kötelező ereje. Most már csak el kell képzelni egy olyan társadalmat, ahol mindez megvalósul. Kezdjük a haraggal? Annak felszámolásával? Vagy a reklámmal, mely szüntelenül bűnre csábít? A nagy fogadkozásokkal? Mert hallottuk: nem kell ünnepélyes eskü, szavunk is elég. Fontoljuk hát meg! Ki merjük mondani az igent, amikor igent kell mondani, és nemet, amikor nemet kell mondani?

 

 1. FEBRUÁR 12. ÉVKÖZI 6. VASÁRNAP „A” ÉV
Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. 2017/02/12 11:00

  köszönöm Atyám ,hogy még jobban felhivod figyelmem ,a kimondott szavak súlyára.Segíts mindig meg felelelő időben s megfelelő módon beszélnem

 2. Tóth József permalink
  2017/02/16 14:15

  Az evangéliumból arra is következtethetünk,hogy Jézus harmóniát akar munkálni bennünk :a szándék és tettek harmóniáját.Mind a kettőt hangsúlyozza,mert kölcsönhatásban vannak egymással.A sorrenben a szándékot,a belsőt helyezi előtérbe,amelyet kifejezve a tettekhez,a megvalósuláshoz szükséges feltételek is létrejönnek,beteljesednek a szándékok.Vannak esetek,amikor a tetteket kell hangsúlyozni,amikor megvannak a feltételek,nincs idő vagy lehetőség a mérlegelésre.
  Jézus a szavaival Istennel,a környezettel,a természettel is harmóniát munkál.Ott találjuk az elfogadás és adás kettősségét a szeretetben ,az egyén és közösségét a környezetben,energia befogadást és leadást a természetben,az anyagvilágban.A ma általánosan használt távközlési technikában is fontosak azok az áramkörök, amelyek az igen-nem állapotok között valtakoznak/a digitális technikában ezt a kifejezést használják/Igy az ezekre adott igen-nem jelek sorozatával kifejezett üzenetek zavarokat kiszűrő továbbitása lehetséges.
  Lehet gondolni a gyakran hangoztatott célra irányúló szándékokra, tettekre.A pszichológia szerint ezek is a kettősség elvén valósulnak meg:ha az egyre világosabb,részletekben gyarapodó célra igent mondunk,az attól eltérítőkre nemet,a cél megvalósulhat.A lelkiismeretünk dönt arról,hogy jó célt válasszunk,a rosszat elutasitsuk.Jézus mint tudjuk nemcsak a törvényekről szólt,hanem a szívről a személyes odaadottságról is. Imáinkban,énekeinkben az Istenhez mi is úgy szólunk,hogy vegye el azt,ami Tőle elvezet és adja meg azt,ami hozzávezet.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s