Tovább a tartalomra

Évközi 8. vasárnap_A év (2017)

2017/02/24

És a ruházat miatt miért aggodalmaskodtok?

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is.  Ezért azt mondom nektek: Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mibe öltöztök. Nem több az élet az életnél, a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem s aratnak, és magtárakba sem gyűjtenek, hanem a ti mennyei Atyátok táplálja őket.  Nem értek ti sokkal többet azoknál? Ti aggodalmaskodók, melyiktek tudja életét egyetlen lépéssel megtoldani? És a ruházat miatt miért aggodalmaskodtok? Figyeljétek a mezők liliomait, hogyan nőnek, pedig nem fáradoznak és nem is szőnek. Mondom nektek: Salamon még dicsősége teljében se öltözött úgy, mint egy ezek közül! Ha a mezei virágot, amely ma virul és holnap a kemencébe kerül, így öltözteti Isten, akkor titeket nem sokkal inkább, kicsinyhitűek? Ne aggodalmaskodjatok hát, hogy mit együnk, vagy: mit igyunk, vagy: mibe öltözzünk? Ezeket a pogányok keresik. Mert a ti mennyei Atyátok jól tudja, minderre szükségetek van. Ti mindenekelőtt az Isten országát és annak igazságát keressétek, és ezeket mind megkapjátok hozzá. Ne aggódjatok hát a holnap miatt! A holnap majd gondoskodik magáról! Elég a mának a maga baja.  Mt 6,24-34

 

Globális panasz

Globális panasz

Mottó: És a ruházat miatt miért aggodalmaskodtok? – Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs – tanította a Keresztelő, és mint tudjuk, ő tartotta is magát ehhez. Ha mi, Jézus tanítványai is tartanánk magunkat a tanításhoz, akkor a blogíró nem sóhajtozhatna így: Évek óta vásárlok kitartóan, de még mindig nincs mit felvennem![i] Hittanosaimnak fel szoktam tenni a kérdést: hány ruhád van? Felíratom velük egy papírra, majd megkérem, otthon leltározzanak, és számolják meg, hány darab lóg és lapul szekrényükben. Általában legalább1:2 arányban tévednek. Gondolom, sejtitek, hogy alulbecsülik a tulajdonukat. A karácsonyi jótékonysági vásár előtt azt is szoktam javasolni, ajándékozzunk el minden olyan darabot, amit több, mint egy éve nem hordunk. S nem az érettségi öltönyre vagy kosztümre gondolok, amely ugye, nem passzol ránk. Mert az étkezésben sem vagyunk mértéktartók.

KÍNOS LELTÁR

KÍNOS LELTÁR

A díva pedig tétovázva áll a ruhásszekrény előtt, és őszintén úgy gondolja, nincs mit felvennie! De a mai tini is már a „nincs mit felvennem” – szindróma ellen viaskodik. A gyakorikérdések.hu honlap megsajnálta őket, és nyitott számukra egy oldalt a kérdésről. Sok gyakorlati ötletet találunk itt, de senki nem kérdőjelezi meg az alapvető paradigmát, és senki, de senki nem teszi fel a kérdést: mennyi az elég? Valójában civilizációnk alaptétele, hogy soha nem elég, hisz a gazdaságnak növekednie kell. A huszadik blúz és harmincadik nyakkendő beszerzése jótékony hatással van a GDP-re, a zsarnok „bruttó hazai termékre”, melyet úgy számlálgatunk, mint a mesebeli zsugori a pénzes ládája tartalmát. E vélt gazdagság nem kérdi: hasznos-e? Hordom-e? Csak vedd meg!

 

Új erény

Pár éve annak, hogy barátokkal Tibetben jártam, pontosabban az indiai fennhatóság alatt élő Ladakh tartományban. Ott az emberek többségének csak egy ruhája van, az, ami magán hord. Nincs váltása. Mint ahogy az apostoloknak sem volt, amikor a Mester útra küldte őket. S képzeljétek: a Himalája lakóinak boldogságindexe felülmúlja a gazdag nyugatiakét.[ii] Szóval ki kéne üríteni azt a ruhásszekrényt.

  1. FEBRUÁR 26. 

 

 

[i] http://azenvalasztasom.blog.hu/2015/03/21/evek_ota_vasarolok

[ii] India az egy főre jutó GDP rangsorolásban a 144. helyezett. És persze, Ladakh a legszegényebb tartományok közé tartozik. A Happy Planet Index-en India 140 ország közül az 50. helyezést éri el. A toplista élén Costa Rica, Kolumbia és Vietnam végzett

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Háry László permalink
    2017/02/26 08:23

    Nem szeretem a “vasárnapi keresztényeket!” Akik a hét 6 napján ugyancsak gyéren gyakorolják Krisztus tanításait, ám vasárnap a templom első sorában ülnek, oda pontosan érkeznek, a szent énekeket a kántornál pontosabban tudják, a perselybe éppúgy nem fukarkodnak, mint az “egyházi adó” pontos megfizetésével. A hat napon pedig…finoman fogalmazva nem Jézus tanításait követik. De a nevelésük , figyelmeztetésük a lelkészek dolga főleg, pálcát törni felettük- nem földi hatalomé.Egyet tehetünk: ha netán tanácsot kérnek tőlünk-tapintatosan, de határozottan utalhatunk gyengeségükre!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s