Skip to content

Nem veszély a migráció. A pápa a veszély? Bulvár és dezinformáció

2017/02/27

Veszélyesek

Veszélyesek

“Minden, ami a nagyvilágban történik, ami színesebbé teszi hétköznapjaidat, amitől jobban érzed magad! Történések, amiről nem szívesen beszél senki. Itt megtalálhatsz olyan híreket, amik kimaradtak a közmédiából. Értesülhetsz minden pozitív dologról, ami valóban jobb kedvre derít! Frissítheted sütési, főzési szokásaidat. Ezen kívül naprakész lehetsz a bulvárvilágban, illetve a celebek mindennapjaiba is betekintést nyerhetsz! Tájékozódhatsz siker sztorikról, hogy Te is sikeresebb légy. Próbálunk minden nyitott kérdésre választ adni. Szeretnénk friss információkkal ellátni a nap kezdetén és kikapcsolódást nyújtani az egész napos robot után.”

Ugye, világos, hogy itt reklámszövegről van szó? Egy online médium kínálgatja magát. Neve newcast team. Ez egyúttal a cikkek szerzőinek címe. Mást nem tudni. Más szóval: egy névtelen, egy anonim hirdeti az igét. De ha a site „minden pozitív dologról szól”, sőt, jobb kedvre derít, ugyan miért titkolja szerzői és forrásai kilétét? Persze az már nem olyan hiteles, hogy e pozitív médium pont a bulvárvilágban akar minket naprakésszé tenni Egyáltalán a bulvármédiában nem órára, sőt percre késznek kell lenni? Csak úgy kérdem. Az ígértem, hogy ilyen hírek sikeressé tesznek, végképp csökkentik bizalmamat a hírforrással szemben. Szóval, miféle kikapcsolódást kínálnak itt? Íme:

Bulvár de hír is?

Bulvár de hír is?

Legfrissebb. Infók. Neked. Minden, ami a hírekből kimaradt. Vagy még nem ért oda. hirdeti a névtelen informátor:

  • Hatalmas készültség Olaszországban.
  • Váratlan fordulat! Megszűnik az EU! Alakul az Európai Egyesült Államok!
  • Migránshorror Velencében! Az eddigi legsúlyosabb támadás!

… és így tovább. Első hallásra ez akár közszolgálati hír is lehetne, bár a nyelvezet hamisíthatatlanul bulváros. Mindenek előtt, ha a főcím a cikk elolvasására ösztönöz, pár sor elolvasása után apokaliptikus világvége-hangulat vesz erőt rajtunk.E z lenne az ígért kikapcsolódás az egész napos robot után? Egyáltalán nem szórakoztató, amit a fiúk itt elmondanak.

Erre gondoltak?

Erre gondoltak?

Én naponta kapom e „híreket” szorgalmas levelezőpartnerektől e-maiben. Hol csak a linket küldik, hol egy egész cikket, amit „Na, mit szólsz hozzá?” – kommentárral továbbítanak. És gondolom, nem egy hallgatómnak is. Ha nem, akkor máris internet-böjtbe fogott. Most, hogy elkezdődött a nagyböjt, ez lenne az én személyes ajánlásom is.

Mi is vett rá, hogy egy ilyen bulváros dezinformációval foglalkozzak? Egy újabb szalagcím:

migráció nem veszély – ferenc pápa mindenki (sic!) zsebében kinyitotta a bicskát

 

 

 

Mondjam, hogy az álhír meg az enyémben nyitotta ki? Nos, mégsem. Nincs is bicskám. Még a 9/11 pánik első hullámában elkobozták. Nem vettem újat, nehogy a világbékét fenyegessem.

A genfi repülőtéren elkobozták

A genfi repülőtéren elkobozták

De mi is nyitogatja a bicskát a zsebünkben? Netán a cikk végmondata? Mintha a pápa is ezt a fajta, a különböző vallások és népek közötti konfliktusokat elkendőző liberális világképet képviselné… Mintha. A feltételes mód amúgy az összeesküvés-elméletek kedvenc igemódja. Talán nem életlenül. Nem lehet belekötni, hisz nem állít semmit sem véglegesen. Csak sejtet. Azt csak szabad? De mitől is lesz liberális a pápa?

Íme, az állítólagos idézet: “A migráció nem egy veszély. Európát a különböző inváziók, migrációk hozták létre, így teremtődött meg. A migráció tehát nem veszély, hanem egy kihívás a fejlődéshez.” Hogy mondhat ilyet? Hát nem olvassa a sajtóban és némely kormány állásfoglalásában, hogy a migráció veszély? Sőt a veszély? Mielőtt itt a veszély és esély egyidejűségét boncolgatnám, azért megjegyezném, hogy a pápa az interjúban mást mondott. Szó szerint ezt: „Nur a keresztény identitásról beszélt. És az attól való félelemről, hogy a migránsok veszélyeztetik azt. De én azt kérdezem magamtól: hány inváziót is élt meg Európa? Ti ezt jobban tudjátok, mint én. Európa így teremtődött meg.” Ugye, másképp hangzik? Nur egyébként egy szír menekült, akit a pápa családjával együtt kimenekített a menekülttáborból. A Pápa a konkrét emberről, egy élő és valós személyről beszél. Nem névtelen tömegekről. Különben lehet találgatni, hogy a névtelen blog mögött ki, vagy kik állnak. Jó találgatást!

 

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 108 (2017.03.12.) MIGRÁCIÓ

Reklámok
One Comment leave one →
  1. krepler permalink
    2017/03/22 22:25

    ez nem egy igazi híroldal. a lényege, hogy a különféle, alul levő termékreklámokhoz (amelyeknek külön is van egy ál-oldala) látogatottságott teremtsen. a jelek szerint az oldal szerkesztői olyan embereknek szánják a terméket, akik fogékonyak az összeesküvéselméletekre, utálják a liberalizmust, a felvilágosult és önálló gondolkodást, és inkább ezo és jobbos dolgokban hisznek – vélhetőleg őket jobb alanynak tartják a kamu termékek értékesítésére.
    sajnos sok ilyen van 😦

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s