Skip to content

Nagyböjt 2. vasárnapja A év (2017)

2017/03/10

MOTTÓ: Őt hallgassátok!

Fenn a hegyen

Fenn a hegyen

Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és ennek testvérét, Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, felállítok itt három sátrat, egyet neked, egyet Mózesnek és Illésnek egyet! Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította be őket, és a felhőből egy hang hallatszott. Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!

Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket, és ezt mondta: Keljetek fel, és ne féljetek! Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát. A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad! Mt 17, 1-9

 

Vigasztalanság

Vigasztalanság

Őt hallgassátok! – A csapat egyfajta depresszióban szenvedett. Különösen Péter, akit Jézus haragosan elzavart, „Távozz tőlem, sátán!”, miután Péter le akarta beszélni a várt szenvedésről és halálról. (Mt 16, 22) Péter dohogott és elégedetlenkedett, és a rendreutasítás után duzzogva félrevonult. Persze reménykedni kezdett, amikor Jézus megígérte, hogy „az itt állók közül némelyek nem halnak meg, amíg nem látják az Emberfiát, amint eljön országában.” (Mt 16, 28). Vajon ő is egyike e „némelyeknek”? – töprenghetett. Itt a hegyen, amikor bevált az ígéret, azonban egy kukkot sem értett. A sátorépítési kísérlet egyszerre mulatságos és megható.

Csak Jézus?

Csak Jézus?

Máté azzal magyarázza, hogy a tanítványok féltek. Isten valós jelenlétében mindig félünk, és a Feltámadás előtt még inkább kellett félnünk. Innen a kísértés, hogy rendezkedjünk be otthonosan, mintha egy egyszeri, megismételhetetlen pillanat örökké tarthatna. Nemde, ez a szerelmesek nagy álma?

Jézus azonban megértő. Gyengéden megérintette őket, és visszahozta őket a valóságba. De még akkor is Jézust látták. Azaz valójában többet, mint valaha is korábban. De kellett egy idő, és kellett a Passió, hogy ezt megértsék. Kellett a Nagyböjt.

Kiss Ulrich SJ

  1. MÁRCIUS 12. NAGYBÖJT 2. VASÁRNAPJA „A” ÉV
Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s