Skip to content

Nagyböjt 4. vasárnapja (2017) A év

2017/03/24

Keze nincs, de segíti a vakot

1. Keze nincs, de segíti a vakot

Te oktatsz minket, aki mindenestül bűnben születtél?

Abban az időben: Jézus útközben látott egy vakon született embert. Tanítványai megkérdezték tőle: Mester, ki vétkezett, ez vagy szülei, hogy vakon született?” Jézus ezt felelte: „Sem ez nem vétkezett, sem a szülei. Mindez azért van, hogy megnyilvánuljanak rajta Isten tettei. Amíg nappal van, nekünk annak tetteit kell cselekednünk, aki engem küldött. Eljön ugyanis az éjszaka, amikor senki sem cselekedhet. Amíg a világban vagyok, világossága vagyok a világnak.” E szavak után a földre köpött, sarat csinált a nyállal, a sarat a vak szemeire kente, és így szólt: „Menj, mosakodj meg a Silóé tavában.” Silóé annyit jelent, mint Küldött. Ő elment, megmosdott, és amikor visszatért, már látott. A szomszédok, és akik azelőtt koldusként ismerték, így szóltak: „Nem ez az, aki itt ült és koldult?” Egyesek azt mondták, hogy: „Ez az!” Mások pedig: „Nem, csak hasonlít rá.” Ő azonban kijelentette:” Én vagyok az!” Erre az embert, aki nemrég még vak volt, odavitték a farizeusokhoz. Aznap ugyanis, amikor Jézus sarat csinált és megnyitotta a vak szemét, szombat volt. Ezért a farizeusok is megkérdezték tőle, hogyan kezdett látni. Ezt válaszolta: „Sarat tett a szememre, megmosdottam, és most látok.” A farizeusok közül egyesek megjegyezték: „Nem Istentől való az az ember, hiszen nem tartja meg a szombatot.” Mások azonban így szóltak: „Bűnös ember hogyan tudna ilyen csodákat tenni?” És szakadás támadt köztük. Azután újból faggatni kezdték a vakot: „Te mit gondolsz arról, aki megnyitotta szemeidet?” Ő azt felelte: „Hogy próféta!” A zsidók ezt felelték neki: „Te oktatsz minket, aki mindenestül bűnben születtél?” És kitaszították őt. Jézus meghallotta, hogy kitaszították. Amikor találkozott vele, megkérdezte tőle: „Hiszel-e az Emberfiában?” Ő így válaszolt: „Ki az, Uram, hogy higgyek benne?” Jézus ezt felelte: „Látod őt, aki veled beszél: ő az!” Mire az ember így szólt: „Hiszek, Uram!” És leborult előtte. Azután Jézus ezt mondta: „Ítélkezni jöttem a világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, megvakuljanak.” Meghallotta ezt néhány körülötte álló farizeus, és megkérdezte: „Csak nem vagyunk mi is vakok?” Jézus így felelt: „Ha vakok volnátok, bűnötök nem volna. De ti azt mondjátok, hogy láttok, ezért megmarad bűnötök.” Jn 9,1-41

 

Mottó: „Te oktatsz minket, aki mindenestül bűnben születtél?

És nevetve ültetnek fákat...

2. És nevetve ültetnek fákat…

Kevés kivétellel mindnyájan hajlandók vagyunk nagytekintélyű és nagy tudású emberektől tanulni, de legalábbis sosem vallanánk be, hogy annyira önfejűek vagyunk, hogy még rájuk sem hallgatunk. De beosztottaktól, írástudatlanoktól vagy fogyatékkal élőktől kevesen hajlandók tanulni. A farizeusok például egyértelműen felháborítónak tartották, hogy egy vaktól tanuljanak bármit, és előítéletükön, érdekes módon az sem változtatott semmit, hogy ez a vak csodálatos módon elnyerte látását, és elvileg velük egyenrangúvá vált. Vajon miért kérdezték akkor tőle, hogy Te mit gondolsz arról, aki megnyitotta szemeidet?” Hisz többségük eleve elutasította még a lehetőségét is a tőle való tanulásnak. Egy koldustól? „Bűnös ember hogyan tudna ilyen csodákat tenni?” Úgy állították helyre saját értékrendjüket és világképüket, hogy az annak meg nem felelőt kizárták a közösségből. Ne zavarja többé szép elméleteiket.

Jézus azonban nem zár ki senkit. Ezt látszólag cáfolni tűnik, hogy Jézus az immár látni tudó ex-vaknak azt vallja: „Ítélkezni jöttem a világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, megvakuljanak.” S lám, a farizeusok gyorsan megértették, hogy róluk van szó, hogy Jézus róluk beszél. Nagy pofon ez nekik, nem is fogadják el. Jézus azonban esélyt ad nekik, hogy végre kinyíljon a szemük. Vaknak mondja őket, akik tagadják a vakságukat, míg a vakon született megvallotta és meg akart szabadulni belőle. Jézus pedig párhuzamot von a bűnösökkel: aki belátja, hogy bűnös – és nem külső okokat és magyarázatot keres rá – és szabadulni is akar tőle, azt Jézus meghívja, erre a szabadságra.

  1. MÁRCIUS 26. NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA „A” ÉV
Reklámok
One Comment leave one →
  1. Háry László permalink
    2017/03/25 07:34

    Két párhuzam villan be számomra. A megkövezéstől megmentett bűnös asszonyhoz intézett intelme. “Menj és ne vétkezz többet!”. Másfelől az árva, hajléktalan gyermekek védelmezője, Szent Fülöp. Akinek szemére hányták lágy szívét. “Nem baj, hogy akár fát vágnak is a hátamon, csak ne vétkezzenek”.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s