Skip to content

EZ ÍGY MEGY – avagy a csíki fiúk esete a multival

2017/04/03

 

Az “Igazi”, az igazi

Támogatjuk a Tiltott sört – nyilatkozta az államtitkár. A kocsma népe helyeselt. Régen, amikor még a dolgok rendben voltak, háromfajta sör létezett – már amikor lehettet kapni: tiltott, tűrt és támogatott. Támogatott volt a Kinizsi, mert ugye, az hazafias és haladó. Dunakeszin egy kézműves söröző őrzi emlékét. Jobbfajta kocsma, egy bódé, illik a nagy előképhez, míg ugye, „kézműves” az valamiféle maszek sör lehet, azaz tűrt.

Akkoriban a világ áttekinthető volt. Támogatott volt a Kőbányai sör, a szocialista söripar büszkesége, miután 1948-ban Dreher Jenővel aláíratták gyára államosítását. Tiltott lett ő is, söre is. Amúgy a háború alatt a németek rátették a kezüket a gyárra. Ott hadiipart működtettek, repülőket szereltek össze. Ez volt az első eset, hogy elvették tőlünk magyaroktól a mi sörünket.

Mi mást?

Az ötvenes években aztán rend volt: egy népgazdaság egy sört termelt egy országnak. Néha nem eleget. A Szabad Nép minden nyáron beszámolt arról, hogy nincs elég sör. Egy kapitalista ilyenkor bővíti a termelési kapacitást. Nem úgy a tervgazdaság. Annyit ihattunk, amennyit a tervgazdaság tűrt. Ezt konkrétan megértettem, amikor a nyolcvanas évek elején belga serfőző barátom, Christian, aki a Stella Artois megbízásából kulcsrakész sörfőzdéket árusított szerte a világon, megbízott, tárgyaljak a kőbányaiakkal. Amikor elmondtam az elvtársaknak, hogy a magyar sajtóból értesültünk, hogy nem elég a hazai sörkapacitás és mi ezen szívesen segítenénk, megmosolyogták naivitásomat. Egy kedvező hitelkonstrukció dacára nem haraptak rá az ajánlatra. Külkeres barátaim később felvilágosítottak, hogy ezt „nálunk” nem így kell intézni. Szocializmus ide vagy oda, magánhaszon nélkül nincs még elvi döntés sem. A korrupció szót nem használták. Tiltott volt.

Fel hát a harcra!

Nos, időközben volt egy rendszerváltás, igaz, kicsit furára sikerült. Négycsillagos MunkáSör – nagy „S”-sel írva. került a piacra, Vörös Csepel néven. Azt mondják, ez egyfajta nosztalgia. Mondjuk kissé zavaró, hogy a munká-sör összetéveszthető a munkásőrrel, de az hosszú „ő”-vel írandó. Amit a diszpécser nem biztos, hogy tud. A nosztalgiasör szocialista realista munkása a címkén rendhagyó módon korsót és nem kalapácsot tart a kezében, ráadásul kissé úriasan kecses a pohár, nem igazi korsó. A búzakalász és a fogaskerék viszont hitelesnek tűnő utánérzése az egykori Rákosi-féle népi demokratikus címernek. Minden esetre a jelkép nem számít önkényuralmi jelképnek. Nem úgy a Heineken vörös csillaga. Az provokáció. Ilyet csak egy népi kultúránkkal szemben érzéktelen németalföldi globalista enged meg magának. Amelynek hívogató szlogenje, „open your world”. Nyisd meg a világodat. Igaz, a honlapon ehhez meg kellene adni születésem dátumát. Vajon miért? Az 1990 után születtek más kezelésben részesülnek?

Elrettentő?

Szóval a vörös csillag némelyekben nem nosztalgiát, hanem atavisztikus félelmeket ébresztett. A rendszerváltás, ugye nem tegnap volt, hát hihettük, hogy közben beláttuk, hogy az a csillag már leáldozott, emez meg nem vörösebb, mint a kézműves Vörös Csepel. És elindult a Csillag háborúja. A nemzeti érzés katalizátora ugye Erdély, így a csíkiek indítottak frontális támadást. Azaz ők érezték magukat megtámadva. Ami kezdetben egy szimpla polgári pernek tűnt, abból politikum lett. A pestiek a székelyek segítségére siettek. Pedig azok közben megoldották a vitát, zseniálisan, ahogy azt a góbétól elvárja az ember. A multi pedig visszavonult globális sáncaiba és tűnődhet a magyar és székely néplélek titkain. A perpatvar megnövelte a csíkiek forgalmat, mindenki igazit akar. Még ha tiltott is.

Ez így megy –So it goes, ahogy Vonnegut mondaná!

TILTOTT, TŰRT ÉS TÁMOGATOTT SÖRÖK – Mária Rádió – JEGYZETEK 109 (2017.03.30.)

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Albert Illés permalink
    2017/04/03 21:55

    Szíves elnézést kérek csak Április 23-én érkezem vissza Szegedre.

    2017. április 3. 20:32 Ulrich Blog írta, :

    > kissulrich posted: ” Támogatjuk a Tiltott sört – nyilatkozta az > államtitkár. A kocsma népe helyeselt. Régen, amikor még a dolgok rendben > voltak, háromfajta sör létezett – már amikor lehettet kapni: tiltott, tűrt > és támogatott. Támogatott volt a Kinizsi, mert ugy” >

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s