Skip to content

LEGYEN ÖN IS PRÓFÉTA

2017/04/10

LEGYEN ÖN IS PRÓFÉTA! – Mária Rádió – JEGYZETEK 110 (2017.04.13.)

Nyakra főre kapom az üzeneteket az égiektől, jóindulatú barátokon keresztül, akik a prófétai postaszolgálatot felvállalják. Ezek

Klasszikus

többsége azt üzeni, hogy ha ezt vagy azt nem teszem, nagy bajba jut a világ. Többnyire imádkoznom és böjtölnöm kéne. A nagyböjt persze erre való, de úgy tűnik, sokaknak Urunk kereszthalála nem elég ok megtérésre, kell hozzá egy vagy több látnok is. Mindig voltak ilyenek, de most az internet valóságos keltetőgép. A próféciák elszaporodtak. S közben jó üzleti érzékkel megáldott könyvkiadók újból és újból kiadják a nagy klasszikusokat, mondjuk Nostradamust. Az örökzöld prófécia egy evolúciós termék. A hidegháború idején előre látta a szovjet inváziót, mostanában az ISIS diadalát. Ami épp divat. S nem érdemes megkérdezni a benne hívőket: mit teszel ellene? Ellentétben a jámbor látnokokkal, Nostradamus & Co nem kínálnak mentőövet, mellyel túlélhetnénk a nagy katasztrófát.

A „Megmondtuk előre”- típusú előrejelzések mellett azonban néhány szerző komolyan, értsd tudományosan, próbál a jövőbe hatolni. A futurológus, ellentétben a prófétákkal, nem valami felsőbb ihletre nyilatkozik a jövőről, hanem keresi az idők jeleit, részint mert intellektuális kaland, részint mert hasznos: jobban fel tudok készülni az eseményeire, sőt hozzá is tudok járulni, akár ahhoz, hogy az események általában jó fordulatot vegyenek, akár csak szerényebben, ahhoz, hogy számomra kedvezőek legyenek.

Mérföldkőnek számít John Naisbitt Megatrends című könyve, melyet 1982-ben tett közzé.

Megatrendsetter

A maga idejében super bestseller volt, minden pályaudvaron és repülőtéren árusították, és értekezleteken tüntetően kitették az asztalra, tájékozottságot jelezve. A jövőkutató tézisei ma banális ténymegállapítások, rég nem vitatémák. Hogy beléptünk az információ korába, hogy a világ globálissá vált, és hogy a világpolitika súlya az északi féltekéről áttevődik a délire, nem várható, hanem bekövetkezett fejlődés. A társadalmi, gazdasági és technológiai trendek elemzése, mint módszer a jövőre vonatkozó hipotézisek felállítására is időközben sztenderd, mindenki így csinálja. És amikor valaki nagy merészen a jövő óvatos kibontakoztatása, kikövetkeztetése helyett merészen állít valami meghökkentőt, amit nem lehet kiolvasni a jelekből, azaz prófécia és nem futurológia, jövendőmondás és nem elemzés, akkor rövid időn belül a valóság megcáfolja. Így járt Francis Fukuyama elsietett diagnózisával a történelem végéről. A történelemnek nincs vége. Sőt, a helyzet egyre összetettebb, és így egyre kockázatosabb egyértelmű jövőképet rajzolni, A jövő nyitott. Sok arca van.

 

 

FUTURE

annyira zseniális hogy már szinte gyanús. A jövő hat vetülete ezek: gyorsaság (Fast), Elvárosiasodás (Urban), Egyetemesség (Universal), amelyeket egyfajta dobókocka egyesít: együtt, kéz a kézben fejlődnek. A felgyorsulás, a városiasodás és a globalizáció egy jelenség három arca. S hasonló a helyzet a második kocka esetében is, a radikalitás (Radical), a szélsőségesség, a törzsi kötődés (Tribal) és az etika (Ethical) , amibe Dixon beleérti a vallást is, újabb együttest képeznek, mely együtt fejlődik, kölcsönösen erősítik egymást. Dixon igazi nagy intuíciója az a tézis, hogy a két ellentétes hatású „dobókocka” szüntelen párbajt vív egymással, és hol az egyik, hol a másik kerekedik felül. Nincs trend ellentrend nélkül. Mozgalmas kornak nézünk elébe.

 

LEGYEN ÖN IS PRÓFÉTA! – Mária Rádió – JEGYZETEK 110 (2017.04.13.)

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2017/04/12 06:48

    Nekem több bizalmam van azokkal a próféciákban, amelyeket Maga Isten diktált: legyen az a Srimad Bhagavatam, vagy akár János Jelenései. Ahogy szellemesen írod, “A jövőkutató tézisei ma banális ténymegállapítások, rég nem vitatémák”. Ezeknek a mai próféciáknak tehát nagyon rövid a szavatossági ideje. Isten üzenetei azonban örök érvényűek.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s