Skip to content

Nagyböjt 3. vasárnapja A év (2017)

2017/04/17

Mottó: Uram, hiszen vödröd sincs

White only

White only

Abban az időben: Jézus Szamaria egyik városába, Szikárba érkezett, közel ahhoz a földhöz, amelyet Jákob adott fiának, Józsefnek. Ott volt Jákob kútja. Mivel Jézus útközben elfáradt, leült a kútnál. Az idő dél felé járt. Közben odajött egy szamariai asszony, hogy vizet merítsen. Jézus megkérte: Adj innom! Tanítványai ugyanis elmentek a városba, hogy ennivalót vegyenek. Az asszony elcsodálkozott: Hogyan kérhetsz te, zsidó létedre tőlem, szamariai asszonytól inni? A zsidók ugyanis nem érintkeztek a szamaritánusokkal.

Jézus így felelt: Ha ismernéd Isten ajándékát, és tudnád, hogy ki mondja neked: Adj innom!, inkább te kérnéd őt, és ő élő vizet adna neked. Az asszony ezt felelte: Uram, hiszen vödröd sincs, a kút pedig mély. Honnan vennéd az élő vizet? Csak nem vagy nagyobb Jákob atyánknál, aki nekünk ezt a kutat adta, amelyből ő maga is ivott, meg a fiai és az állatai? Jézus erre megjegyezte: Mindaz, aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik. De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, nem szomjazik meg soha többé. Az a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne. Erre az asszony megjegyezte: Uram, add nekem azt a vizet, hogy ne legyek szomjas, és ne kelljen ide járnom vizet meríteni. Látom, hogy próféta vagy! Atyáink ezen a hegyen imádták Istent, ti pedig azt mondjátok, hogy Jeruzsálem az a hely, ahol imádni kell őt. Jézus ezt felelte: Hidd el nekem, asszony, hogy eljön az óra, amikor az Atyát nem itt és nem is Jeruzsálemben fogjátok imádni. Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi pedig azt, akit ismerünk, hiszen az üdvösség a zsidóktól ered. De eljön az óra, sőt, már itt is van, amikor az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát. Mert az Atya ilyen imádókat vár. Isten ugyanis Lélek, azért akik őt imádják, lélekben és igazságban kell imádniuk. Az asszony így szólt: Tudom, hogy eljön a Messiás, akit Krisztusnak neveznek. Ha majd eljön, ő tudtunkra ad mindent. Erre Jézus kijelentette: Én vagyok az, aki veled beszélek. Abból a városból a szamaritánusok közül sokan hittek benne. Mikor kijöttek hozzá a szamaritánusok, megkérték őt, hogy maradjon nálunk. Ott is maradt két napig. Ezután így szóltak az asszonyhoz: Most már nem a te szavadnak hiszünk. Hallottuk őt mi magunk is, és tudjuk, hogy valóban ő a világ Üdvözítője. Jn 4,5-42

 

Függőség

Függőség

Mottó: Uram, hiszen vödröd sincs – Van egy párhuzam – legalábbis én látok ilyet – a jeruzsálemi sírkert és Jákob kútja között. Itt is, ott is, Jézus egy asszonnyal találkozik, akit teológiára oktat. Pedagógiájának eszköze egy megoldatlan, és megoldhatatlannak tűnő probléma, mindkét esetben a tehetetlenség felismerése. A feltámadás reggelén az asszonyok azon tanakodtak,“Ki fogja elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?” S lám, még ki sem mondták a „problémát”, máris megoldást nyert. „De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, jóllehet igen nagy volt.” (Mk 16. 4). Az asszonyok azonban még mindig a társadalmi valóság kereteiben gondolkoztak. Nem értették, mi történt. Az angyalok útba igazították őket, de mint tudjuk, ez nem oldotta fel szorongásukat.

A szamariai asszonyt maga Jézus küldte el a jó hír hírnökeként övéihez. Ő is a találkozás első ismerekedő fázisában a technikai nehézségek miatt aggódott: Uram, hiszen vödröd sincs, a kút pedig mély. Józan megfigyelés, csakhogy pár másodpercen belül kiderül, hogy nincs szüksége vödörre sem az asszonynak, sem Jézusnak, sőt egészen más minőséget nyer a víz, melyet immár nem Jézus kér, hanem Jézus ajándékoz.

Innál belőle?

Innál belőle?

Az asszony hatalmas szemléletváltáson megy át, előítéletei semmivé olvadnak. Igaz, Jézus volt a kezdeményező, aki a korlátokat félretette. Segítséget kért egy idegen asszonytól, aki ráadásul népe szerint eretnek. És az is kiderül, hogy Jézust az sem riasztotta el a párbeszédtől, hogy az asszony korabeli Zsazsa Gábor-ként öt férjet fogyasztott el. Felébresztette benne a tiszta Forrás utáni vágyat, és az asszony véglegesen szakított a múlttal, előítéleteivel, sőt még azt is elfelejtette, miért is ment eredetileg a kúthoz. Apostol lett, hittérítő. A korsót a kútnál hagyta. A vándorok meríthetnek immár vele.

 

  1. MÁRCIUS 19. NAGYBÖJT 3. VASÁRNAPJA „A” ÉV
Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s