Skip to content

Húsvét 4. vasárnapja A év (2017)

2017/04/27

  1. MÁJUS 07. HÚSVÉT 4. VASÁRNAPJA „A” É

Aki nem a kapun megy be

Ők a kapun mennek be

Abban az időben így szólt Jézus: Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshol, az tolvaj és rabló. Aki viszont az ajtón megy be, az a juhok pásztora. Az őr ajtót nyit neki, a juhok pedig hallgatnak a szavára. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. Miután pedig kivezette, előttük halad, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. Az idegent nem követik, sőt elfutnak előle, mert az idegen hangját nem ismerik. Jézus ezt a hasonlatot mondta nekik, de ők nem értették meg, hogy miről beszél. Jézus ezért így folytatta: Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok az ajtó a juhok számára. Kik előttem jöttek, azok tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok. Én vagyom az ajtó, aki rajtam keresztül megy be, az üdvözük, ki- és bejár, s legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen. Jn 10, 1-10

 

Mottó: Aki nem a kapun megy be

 

Melyikben bíznál meg?

Ugye, furcsa a kettős metafora használata? Jézus előbb pásztorként mutatja be magát, akit követnek juhai, akiben megbíznak, majd, amikor ezt a nagyon is élő és közérthető képet hallgatói nem fogadták be, ajtónak mondja önmagát. Hogyan lehet Mesterünk és tanítónk egyszerre az útmutató, és az út? S egyáltalán miért volt nehéz megérteni és elfogadni az első képet, a pásztorét?

Hisz Jézus csak azután mondja magát „ajtónak”, az üdvösség kapujának, miután őrként nem fogadták el? Jobban megértjük a történetet, ha visszaidézzük a sz9vegkörnyzeetet, azt, hogy milyen összefüggésben mondta mindezt! Nos, azután beszélt magáról, mint jó Pásztorról, miután a farizeusok elutasították az általa meggyógyított vakonszülött hitvallását. A vakonszülött bizony kioktatta őket, mondván, Isten nem hallgatja meg a bűnösöket. Nos, Jézust minden jel szerint felháborította és elszomorította makacsságuk, és ezért erősíti meg önazonosságát, mint megbízható őrét. Juhai, hívei, bíznak benne. Nem bíznának, ha nem láthatnák egy jelből, hogy ő a vezető. A jel pedig ez: nem lopódzik be a hívekhez, rejtett utakon, hanem emelt fővel lép közéjük. Az őr is felismeri őt. Az őr is megbízik benne, míg a farizeusok nem. A farizeusok azonban értetlenül fogadják vallomását. Ezért erősíti meg újabb, még erőteljesebb képpel: ő nem csak a megbízható vezet, de egyúttal az út is, melyre vezet. És az út az ajtóval kezdődik. Ez az élet titka. Jézus megígéri, hogy bőséges élet lesz.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s