Skip to content

MOMO II. AZ ESZMÉNYI FOGLALKOZÁS

2017/05/24

hajdanvolt elődök

Nemrég bemutattam nektek Momót. Ugye, nem felejtettétek el, hisz hogyan is lehetne elfelejteni egy tündért, aki mindenkit vidámságra derít? Itt az ideje, hogy bemutassam nektek Momo barátait is, hogy tőlük is tanuljunk egy kicsit. Momo mindenkinek a barátja volt, de neki igazán két barátja volt: a hallgatag öreg és a fecsegő fiatal. A hallgatagnak olyan foglalkozása volt, hogy nem is kellett sokat beszélni hozzá. Nem is volt kivel! Utcaseprő Beppo volt a neve. és mindenki így hívta. Hozzászokott hát, és végül magát is így hívta. Ő volt a városkában Momo után a legszegényebb. Talán azért is értették meg olyan jól egymást.

volt mit eltakarítani

Tudjátok, mennyire szeretik egymást a szegények? Az ötvenes években mind szegények voltunk, és a hónap közepétől mindenki mindenkinek kölcsönadott. Kifigyeltem gyerekként, hogy ugyanaz a százforintos kétszer is megfordult nálunk. Így működik a közgazdaság, ha van bizalom az emberek között- gondoltam, no, nem ezekkel a szvakkal. A kölcsönről senki nem adott-kapott papírt, röstellték volna, és fölösleges volt. Meg aztán egymásra voltunk utalva. Mára amúgy a lakások ajtajára vasrácsokat szereltek, és a szomszédok nem is ismerik egymást. Az a gyanúm, hogy mifelénk is jártak azok az időtakarék-ügynökök, akikről Momo titkos története szól. És nincsenek utcaseprők, akikkel a gyerekek elbeszélgethetnének. Képzeljétek, amikor én gyerek voltam, Berlinben az utcaseprőnek szép egyenruhája volt, és büszke volt arra, hogy a háztömb tisztaságáért ő felelős. Jól beosztotta az idejét, hogy gondosan elvégezhesse a munkát. És az emberek elbeszélgettek vele. Ugye, ezek után nem csodálkoztok, hogy egészen hat éves koromig utcaseprő akartam lenni? Még most is néha nagy kedvet érzek nekilátni, hogy kiseperjem az utcánkat, mert zavar a kosz. De mit szólna ehhez az önkormányzat, a szakszervezet, meg a szomszédok? Meg a média? Felnőttnek lenni nem egyszerű.

Szerethető?

Beppo sokat hallgatott. Ilyenkor gondolkodott. Ezért sokszor nem válaszolt a kérdésékre, legalábbis nem rögtön. Ma erre azt mondanák, nem jól kommunikált. Hát persze, az általános locsogásban a hallgatag rossz kommunikátornak számít. Beppóról egyenesen az állították, hogy nem épeszű. és mutogattak a háta mögött. Ilyen a világ. Pedig ilyenkor a hallgatag Beppo válaszokat talált azokra a kérdésekre, amiket mi fel se merünk tenni. Mi ennek a titka? Először is szerette a munkáját. Ti is szeretitek? Aki szereti a munkáját, nem pazarol időt folytonos panaszkodásra, a főnökökre, a beosztottakra és az ügyfelekre. Mert a többség ezt teszi. S nekik senki nem mondja, az időtakarék szürke emberei sem, hogy elfecsérelt idő a panaszkodás. A munkára szentelt idő viszont, ha szeretjük munkánkat, nem hogy nem elfecsérelt idő, de életünk lényegévé válik. Beppo tudta, hogy munkája fontos. Nagyon fontos. Volt technikája is, hogy ezt újra és újra átérezze. A technika pedig ez: lassan söpört, de megállás nélkül. Akkor miért nem fáradt el?

LÉLEGZETELÁLLÍTÓ

Minden lépésnél lélegzetvétel, minden lélegzetvételnél söprés. Lépés – lélegzetvétel – söprés. Közben néha azért kicsit megállt, s elgondolkodva maga elé nézett. Aztán megint tovább – lépés – lélegzetvétel – söprés. A vájt fülűek ráismernek: Beppo szemlélődött! Munka közben. Azaz valójában a munkáról elmélkedett a munkában. És az életről, hisz a lélegzet élet és lélek. S elgondolkodott közben, amit ma reflexiónak nevezünk. Tudatosan cselekedett. S még valami: munka után, ha ott üldögélt Momónál, elmagyarázta a kislánynak nagy gondolatait. S mivel Momo a maga módján hallgatta, az utcaseprőnek megoldódott a nyelve, s megtalálta a megfelelő szavakat. A kommunikáció helyreállt. Nos, legközelebb bemutatom Momo beszédes barátját is, az Idegenvezetőt.

MOMO 02 – Mária Rádió – JEGYZETEK 112 (2017.05.25.)

One Comment leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2017/05/25 21:58

    Érdekes és kedves írás, érdeklődéssel várjuk a következő “mesét”…Mert hallgatni jó, meg beszélni is… 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s