Skip to content

MR 114 Min is vesztünk össze? Momó negyedik leckéje

2017/06/20

Emlékeztek? Momóról meséltem, a kislányról, aki csodálatosan meg tud hallgatni mindenkit.  Ezért is lesz mindenki a barátja. Két barátot már bemutattam, Beppót, az utcaseprőt és az ifjú álmodozót, Gigit. Minden barátját nem tudom bemutatni, már csak azért sem, mert minden olvasó Momo barátja lesz. Fogadni mernék, hogy a kedves hallgató is rég szívébe zárta őt. Ha igen, megtapasztalhatták, hogy Momo akár rég ellenségeket is kibékít. Például két barátját, a vendéglőst, Ninót és a kőműves Nicolát. Halálosan összevesztek. Nino jó ember volt, és feleségével együtt minden jóval ellátták Momót. Étterme nem volt éppen túl sikeresnek mondható, idős vendégei egy pohár bor ellett elüldögéltek naphosszat, és ebből, ugye nehéz megélni. El is fogja majd őket kergetni, amikor az időtakarék szürke tisztviselői ráveszik, csak azzal foglalkozzon, ami pénzt hoz. Minden más időpazarlás. Erről amúgy más komoly emberek könyveket írnak, és az időgazdálkodás hangzatos nevet adják tanácsadó írásaiknak. No, Nino nem várt a szürke idő tolvajokra, hogy összevesszen barátjával. Erre az időt sem sajnálta, szinte sportot űztek a torzsalkodásból. Egymás makacsnak mondták, és végül ebben mindkettőjüknek igaza volt. Szitkozódtak, sőt időnként össze is verekedtek.

Sértegetni tilos!

És mindig úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött. És egymás szakmabeli tudását kétségbe vonták- Nicola például a kocsma ajtajára kiírta, hogy „aki belép ide, káros, mert becsapja a csapláros.” Hát ez durva. Persze Nino sem maradt adósa. Szerinte Nicola éjjel-nappal részeg, és már a dédapja is ilyen volt, ő építette ilyen ferdére a pisai tornyot. Ami, ha jól belegondolunk, hármas sértés: hisz Nino az alkoholizmus vádja mellett Nicola szakmáját és őseit egyetlen mondatban sértegette. És mit csinált a mi kis tündéri Momónk? Hallgatásával és pártatlan odafigyelésével ráveszi őket, hogy a régi vitát kibogozzák és rájöjjenek, hogy egykor egy semmiségen vesztek össze, és az egész egy félreérés. Az is kiderül persze, hogy egyikük sem volt ártatlan, úgy szépen mindenki a maga hasznát igyekezett biztosítani, mint az igazi gazdaságban. És sehol egy láthatatlan kéz, mely a közgazdász Smith szerint mindent rendbe tenne, és győz a közjó. Momó volt a békítő és kiegyenlítő kéz, de éppenséggel nem láthatatlan. És a végén a két vitázó fél nagyot nevetett. Egymáson és önmagukon, mint ahogy remélem az olvasók és immár hallgatóim is.

És ne hidd kedves hallgató, hogy mindez csak a mesében fordul elő. Amikor a belgiumi Leuvenben filozófiát tanultam, volt egy fiatal holland rendtársam, akinek a fogadalomtételére az egész közösség kirándult Amsterdamba. Az ünnepség folytatódott a vacsorával, és a fejedelmi lakomát a holland atyák megkoronázták egy kubai szivarral.

Kibékülés

De még nem meséltem el, hogy az úton Belgiumból Hollandiába, Hans, a fogadalomtevő jezsuita ifjú elmesélte, hogy az amsterdami közösségben van két idős atya, akik már évek óta nem állnak szóba egymással. Senki sem tudta, eredetileg min vesztek össze, mert a holland toleráns fajta, és erre büszke is. Követezésképpen senkinek nem jutott eszébe, hogy rákérdezzen, mi is a vita lényege. Kivéve nekem. Óvatosan kezdtem a beszélgetést, mondván, hallottam a legendás vitájukról, és engem érdekelne, hogyan is alakul ki egy ilyen tartós viszály, különösen, hogy megtudtam, hogy ráadásul unokatestvérek. Lassú volt a kibogozás, de végül is beismerték, hogy bizony ők sem tudják már! No, mondám, akkor itt az ideje, hogy mintegy ajándékba Hans fogadalomtétele alkalmából, kibéküljenek. Meg is történt, és erre az elöljáró kinyitott egy üveg konyakot, amely legalább olyan régi volt, mint a két rendtestvér vitája.

Nos, itt az ideje, kedves hallgatóm, hogy te is kibékülj. Elsőnek a legrégebbi ellenfeleddel.

MOMO 04 – Mária Rádió – JEGYZETEK 114 (2017.06.22.)

 

One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2017/06/20 17:39

    MINTHA MOSTANSÁG LENNÉNEK KIBÉKÍTHETETLEN ELLENTÉTEK.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s