Tovább a tartalomra

Évközi 15. vasárnap A év Boldogok a nyitottak

2017/06/22

A tudás rejtve marad!

A ti szemetek boldog, mert lát, s a fületek is az, mert hall.

Abban az időben: Jézus elment hazulról, és leült a tó partján. Nagy tömeg gyűlt köréje, ezért beszállt egy bárkába és leült, a tömeg pedig a parton maradt. Ekkor példabeszédekben sok mindenre tanította őket, mondván: „Íme, kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az égi madarak és fölcsipegették. Más mag köves talajba hullott, ahol nem volt neki elég föld. Gyorsan kikelt, mert nem volt mélyen a földben. Amikor azonban forrón tűzött a nap, elszáradt, mert nem volt gyökere. Ismét más szúrós bogáncsok közé esett. Amikor a bogáncsok felnőttek, elfojtották. A többi jó földbe hullott s termést hozott, az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik meg harmincszorosat. Akinek füle van, hallja meg!

Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: „Miért beszélsz nekik példabeszédekben?”Nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait – felelte –, de nekik nem. Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van. Azért beszélek nekik példabeszédekben, mert van ugyan szemük, de nem látnak, van ugyan fülük, de nem hallanak. Beteljesedett rajtuk Izajás próféta jövendölése, mely így szól: Hallván hallotok, de nem értetek, nézvén néztek, de nem láttok. Megkérgesedett e népnek a szíve. Nehezen hallanak a fülükre, a szemüket meg behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, s szívükkel ne értsenek, nehogy bűnbánatot tartsanak, és meggyógyítsam őket. A ti szemetek boldog, mert lát, s a fületek is az, mert hall. Bizony mondom nektek, sok próféta és sok igaz ember kívánta látni, amit ti láttok, de nem látta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta.”

Ti tehát halljátok a magvetőről szóló példabeszédet! Aki hallgatja az országról szóló tanítást, de nem érti meg, ahhoz eljön a gonosz és elrabolja, amit a szívébe vetettek. Ez az, ami az útszélre esett. A köves talajba hullott ellenben az, aki meghallgatja a tanítást és szívesen be is fogadja, 21de az nem ver benne gyökeret, mert csak ideig-óráig él. Amikor a tanítás miatt szorongatás, üldözés éri, csakhamar megbotránkozik. A szúrós bogáncs közé hullott pedig az, aki meghallgatja a tanítást, de a világi gondok s a csalóka gazdagság elfojtja a tanítást, úgyhogy nem hoz termést. Végül a jó földbe hullott az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, s jó termést is hoz, az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.”Mt 13,1-23

 

Mottó: A ti szemetek boldog, mert lát, s a fületek is az, mert hall.

Ez a történet jól illusztrálja, hogy a tanulás nem azonos a tananyag felszívásával, szivacs módjára, hanem bizony, meg is kell emészteni. Jézus az érzékszerveink megbízhatatlanságára figyelmeztet. Az empirikus „hiszem, ha látom”, több mint csalóka lehet. A mélybe, a dolgok mélyére kell látnunk, és ez egyszerre ajándék és kemény munka.

Ajándék, amennyiben Jézus nem elégszik meg frappáns képek, hasonlatok nyújtásával, hanem megadja az értelmezés kulcsát is. Persze, csak annak, aki nyitott. A tanítványok szívét és ezzel szemét Jézus megnyitotta. S kemény munka, amint azt maga a példabeszéd megmutatja, hisz ezernyi tényező terelheti el figyelmünket a látottaktól és hallottaktól. Ha ezeket kizárjuk, ha befogadók vagyunk, akkor újabb ajándék vár ránk: minden szó, minden gondolat százszorosan kamatoz. Imádkozzunk hát, hogy a példabeszéd szavaival jó termőföldnek bizonyuljunk!

2017. JÚLIUS 16. ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP – „A” ÉV

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Tóth József permalink
    2017/07/19 14:48

    A Biblia és az egyháztörténet példái által feltételezhetjük, hogy ez a nyitottság,befogadás mások számára is utat készit a megtéréshez,és a szentéletű emberek számának gyarapodásához.A sokszoros termés igy is megnyilvánul.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s