Skip to content

Évközi 17. vasárnap “A” év – Az emberhalász töprengése (2017)

2017/06/22

A mennyek országa hasonlít

Igazgyöngy

Abban az időben: Jézus ezt mondta a tömegnek: A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvette.

Végül hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, amely mindenféle halat összefog. Amikor megtelik, partra húzzák, nekiülnek, és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják. Így lesz a világ végén is: elmennek az angyalok, aztán kiválogatják a gonoszokat az igazak közül, és tüzes kemencébe vetik őket. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz. Megértettétek mindezeket?” „Igen” – felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő.” Mt 13, 44-

 

Mottó: A mennyek országa hasonlít

Sovány fogás

Bevallom, Jézus hasonlatai közül, mellyel Isten országát hirdette, nekem az igazgyöngy-kereskedő és a kincskereskedő egymással rokon képtársítása tetszik legjobban, Pedig valójában radikális, mert azt mondja, hogy nem elég megtalálni a kincset, hanem áldozatot is kell hozni érte. Egészen pontosan, mindent oda kell adni érte. Elgondolkozom, hány szerencsés kincskereső herdálta el kincsét, mert nem tudott megválni addig életétől, kincseitől. Eszembe jut a lottónyertes család is, mely ugyan hozzájutott a milliós nyereményhez, de aztán rövid idő alatt elszórta, és sorsa utána nehezebb lett, mint a nyeremény előtt valaha is volt.

Bevallom, a hálós kép kissé megkavart. A mennyek országa a háló? Szeretnék fennakadni rajta. Meg emberhalász is volnék. S mint ilyen fájdalmasabb a gondolat, hogy a hitványát kiszórják, mintha magam lennék a hitványa, és nem a java. Vigasztal, hogy az igazi halászok a kis halakat visszavetik a tengerbe: hadd nőjenek.

2017. JÚLIUS 30. ÉVKÖZI 17. VASÁRNAP – „A” ÉV

 

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s