Tovább a tartalomra

Évközi 30. vasárnap A év (2017)

2017/09/23

Hol a határ?

egy törvénytudó alattomos szándékkal

Abban az időben, amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel nekik: Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben? Jézus így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívvel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták. Mt 22, 34-40

 

Mottó: egy törvénytudó alattomos szándékkal

Szeresd felebarátodat,

Nem érzünk valami ellentmondást a „törvénytudó” és az „alattomos szándék” között? Lehet az igazságszolgáltató igazságtalan? Alattomos szándékot többnyire politikusoknál és bűnözőknél tételezünk fel. Egy anekdota szerint a Pokol Ura táviratban szólította fel Szent Pétert, hogy nevezze meg ügyvédjeit, hogy a tisztítótűzzel kapcsolatos határvitát végre tisztázzák egymás között. Mire a Mennyország kapusa azt válaszolta, hogy az ügyvédek bizony mind nálatok vannak. Rosszmájú történet, de ártatlan a „törvénytudó” kérdéséhez képest. A kérdés első hallásra értelmetlennek is tűnik, hisz Izraelben a gyerek is tudja a választ. Milyen választ várt a törvénytudó? Hisz ő maga tudta a választ, tehát nem kíváncsiság hajtotta. Amikor pedig Mesternek szólította, eleve elismerte, hogy Jézus is tudja a választ.

... mint önmagadat

Ha rejtélyes is marad a kérdező motívuma, Jézus élt az alkalommal, hogy tanítsa őt. S vele és rajta keresztül minket. Nem lepődtünk meg, hogy a törvénytudó a legfőbb parancs után érdeklődött, és Jézus mindjárt kettőt is felajánlott, sőt ha megfontoljuk, hármat. Mintha azt válaszolta volna: A parancs kettő, sőt három. Mint ahogy Isten egy, de három személy, tehetném hozzá. Nem szerethetjük egymagában, ha nem szeretjük egyúttal az Istenembert, akit az Atya képmásának akart. Ha pedig a „felebarátot” szeretjük, akkor a bennünk lakó Istent is szeretjük. A szeretet minden kapcsolat, és minden kommunikáció egységesítő elve. Az egyszerű válasz tehát egyetlen szó: Szeress!

2017. OKTÓBER 29. – ÉVKÖZI 30. VASÁRNAP – „A” ÉV

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Háry László permalink
  2017/09/24 09:56

  Nem könnyű persze mindig szeretni felebarátunkat! Hallhatjuk nemegyszer “azt a tolvaj, parázna, részeges gazembert?” Nos: szeretni nem azt jelenti, hogy azonosulni kell negatív tetteivel. Hanem azt, hogy még NEKI sem kívánunk rosszabbat, mint amit magunknak-mások által.

  • kissulrich permalink*
   2017/09/24 12:22

   Szívemből beszélsz! Ulrich

   2017. szeptember 24. 10:56 Ulrich Blog írta, :

   >

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2017/09/26 20:50

  Első indulatomban azt mondanám ironikusan: Mi sem könnyebb ennél. De mintha igen fontos volna tisztázni, hogy MI A SZERETET ? Mit is jelent szeretni ? Fromm szerint : “cselekvő törődés a másik életével”. Másrészt: az ellenségszereteténél is felmerülhet a mondhatni pszichológiai képtelenség. Ott az a válasz, hogy : vele is csak a jót szabad tennünk.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s