Tovább a tartalomra

Évközi 31. vasárnap A év (2017) Ronda tanár úr

2017/10/28

Elmélet és gyakorlat

bár tanítják, de tetté nem váltják.

Jézus ekkor a néphez és a tanítványokhoz fordult, ezekkel a szavakkal: „Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítói székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják. Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek. Szélesre szabják imaszíjukat és megnagyobbítják köntösükön a bojtokat. Szívesen elfoglalják a lakomákon a főhelyeket és a zsinagógában az első székeket, szeretik, ha a tereken köszöntik s rabbinak szólítják őket az emberek. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki nagyobb közületek, az a szolgátok lesz. Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.” Mt 23, 1-12

Mottó: bár tanítják, de tetté nem váltják.

A valódi példakép

Professor Unrat, magyarosítva Ronda tanár úr, a Kék Angyal hőse, amikor diákjai szemére vetetették, hogy nem tartja meg, amit tanít, azt válaszolta, hogy a közlekedési tábla ugyan utat mutat, de nem indul el a megadott irányba. A legendás film forgatókönyve Heinrich Mann regényén alapul, mely regény a filmnél is egyértelműbb módon ostorozza a képmutató polgárságot, korának farizeusait. A regényben a kötelességtudó és törvénytisztelő gimnáziumi tanárból morális anarchista lesz, aki játékbarlangit nyit, és lezülleszti polgártársait. És lám, Jézus mégis arra inti tanítványait, hogy kövessék a képmutatók tanítását. Kövessék a tanítást, de ne a példájukat.

ELIGAZÍTÁS

 

 

A vezető példamutatással, és nem kegyes beszédekkel oktat, ez a mindenkori tanulság Jézus intéséből. Érdekes módon a magas erkölcsi normák fitogtatását, hivalkodó mutogatását a kettős morál jeleként értelmezi. Nem tudni, hogy e hiú magamutogatás volt előbb, vagy az egyidejű törvénysértés szívükben, de az nyilvánvaló, hogy ez egyazon érme két oldala. Nekünk pedig intés: ha kísértést érzünk másokat kioktatni, a parancsokat és szabályokat lobogtatva, jobb, ha alázatosan magunkba fordulunk, és felhagyunk vélt erkölcsi felsőbbrendűségünk fitogtatásával.

2017. november 05.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s