Tovább a tartalomra

Az ördög tanúságtétele_Évközi 4. vasárnap “B” év (2018)

2017/12/21

Takarodj!

Mi közünk egymáshoz Jézus?

Kafarneum városában Jézus szombaton bement a zsinagógába, és tanított. Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. Ez így kiáltott fel: Mi közünk egymáshoz Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom ki vagy, az Isten Szentje! Jézus ráparancsolt: Hallgass el és menj ki belőle! A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta az embert, aztán egy kiáltással kiment belőle. Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették: Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki! El is terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén. Mk 1,21-28

 

Mottó: Mi közünk egymáshoz Jézus?

Exorcizmus

Jó kérdés! Valóban, mi köze lehet a tisztátalan léleknek és Jézusnak egymáshoz? Ezt nem csak a gonosz kérdezheti, hanem mi is töprenghetünk ezen. Mert a zsinagógában lezajló jelenet sok kérdést vet fel: Először is mit keres a tisztátalan lélek a zsinagógában? Miért vállalta a kockázatot, hogy megütközzön Jézussal? Hisz kérdéséből, „Hogy azért jöttél, hogy elpusztíts minket?” – sejthetjük, hogy tisztában volt azzal, ki az ellenfele, és milyen hatalmas! Valóban azt hitte, hogy tudása, a mágia, hogy tudta a nevét, tudta kilétét, elég egyfajta fordított exorcizmusra? Az ördög Istenűzésre vállalkozott volna?

 

Istenűzés

A fordulat, hogy a Jézus parancsolhatott neki, és egyetlen szavával kiűzhette, hatalmas benyomást keltett a jelenlevő tanúkban. Van azonban egy rejtett, ironikus többlet is a történetben: A tisztátalan lélek lesz az első, aki nem csak felismeri, ki Jézus, és helyesen ismeri fel, hanem mindjárt tanúságot is tesz róla:” Tudom ki vagy, az Isten Szentje!”

 1. JANUÁR 28. ÉVKÖZI 4. VASÁRNAP – „B” ÉV Mk 1, 21-28

 

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2017/12/21 19:10

  Igen, sokszor az ellenség objektivitása szükséges ahhoz, hogy meglássunk valami lényegeset. Az ördög, ahogy annak idején a szadduceusok is, előbb tudták, ki Jézus, mint pld. a tanítványok.

 2. Háry László permalink
  2017/12/26 08:41

  Az Atya “tervezte el” és vitelezte ki, hogy így legyen! Tudta, hogy a népnek és főleg az “Írástudóknak” valami “kemény dolog” kell. S ha Jézus hatással van a sötét erőkre, mennyire “befolyásos” az Atya!!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s