Tovább a tartalomra

FORGANDÓ SZERENCSE 2 (MR) Szerencsés János és a Z generáció

2018/02/14

A jó csere

Folytatnám Szerencsés János történetének elemzését, a 2015-ben készült film alapján. Emlékeztek, hogy János, hét évi szolgálat után busás jutalmat kap, egy hatalmas aranyrögöt, amellyel hazaindul édesanyjához. A 40 kg-os rög húzza a vállát, de szerencsére arra jár egy nemes úr, aki készségesen elcseréli lovát a kincsért, azzal az ígérettel, hogy „elszáll minden gondod”. Hans ezt el is hiszi. Még sok mindent fog elhinni, felületesen hiszékenynek mondhatnánk. „Ki ne akarna segíteni embertársát, ha ekkora bajban van”, mondja a lovas, mielőtt átengedné a vándornak a lovát. A néző nem tudja, hogy a finom úr cinizmusán vagy János naivitásán csodálkozzon jobban. Annál is inkább, mert a film elején kiderül a beszélgetésből a gazda és a legény között, hogy János okos, körültekintő segéd volt 7 kerek esztendőig, aki fejedelmi fizetését – mai szóval milliomossá lett – megérdemelte: „amilyen a munka volt, olyan legyen a bér is.”

 

Fő a boldogság

Anakronizmus, de a mi Jánosunk „Z generációs”, azaz hozzáállása a munkához nagyon elüt az idősebbekétől, akiket a filmben Elisabeth apja, a vérbeli kereskedő testesít meg. És érdemes a filmet egyszer a munkamorál és a pénzhez fűződő viszony oldaláról újra értékelni, továbbá az osztálykülönbségekre odafigyelni. Ugyanis a cserebere folyamán nem csak az „áru” piaci értéke csökken drámaian, hanem a partnerek társadalmi státusza is meredeken zuhan.

A nemes előkelőségét fitogtatja, jólesik neki a hízelgés – legalábbis lovának dicséretét szinte magára értelmezi (lovon mindenki csodásan néz ki, mondja)- és lekezeli a vándort, akit persze tegez, és érzékelteti a rangkülönbséget, amely azonban elolvad, amikor kibontja a batyuból az aranyrögöt. A rög nagyobb úr, mint önmaga. Jelképesen, a korai kapitalizmus a feudalizmus helyébe lép. Nem mellesleg, most már ő viseli a terhet. Hogy is mondta: „Az arannyal kétségtelenül az a gond, hogy nehéz. Nagyon nehéz.” Amire János is figyelmezteti: „nem lesz könnyű cipelnie.”

Így dolgoztok ti!

A következő útitárs egy szegényparaszt, minden vagyona egy tehén. Amivel csak baja van. És ezt még őszintén el is mondja Jánosnak. János azonban időközben beleszeretett a gondolatba, hogy milyen jó lenne egy tehén. A paraszt nem kereskedő, nem ügyes alkusz, de a kínálkozó lehetőséget megragadja. Cserélnek. A történetből nem derül ki, hogy vajon a ló őt is ledobja majd, mint Jánost. Mert úri lovashoz szokott. Sok szerencsét kívánnak egymásnak. A paraszt Jánosnak azt tanácsolta előtte, hogy tanuljon meg lovagolni. Pedig inkább tehenet fejni kéne tanulnia. Mert nem tud, és máris kiábrándul állatából. Közben Elisabeth, a kereskedő lánya, akivel a történet minden fordulójában újra találkoznak, kioktatja, hogy “minden gyerek tudja, hogy a ló többet ér, mint a tehén, és persze az aranyrög többet, mint a ló.” Mire hősünk: “Ezt ki mondja?” Hát például a Z generáció, mert a kosztümös film menet közben tanmesévé alakul a mai generációváltásról: így is lehet nézni és érteni. Ha így nézzük, már nem meglepő, ha János az arany és a ló értékének mércéjévé a boldogságot teszi meg, amit biztosítanak: „Jó cserét csináltam! Kinek ér többet az arany? Kinek ér többet egy ló? Mi hasznom abból, ha másnak többet ér? Engem tegyen boldoggá.” – vallja János Elisabethnek. „Miért kéne kínlódnom, vesződnöm, valamivel, ami gátol, zavar, akadályoz?” Valóban igaz, hogy az élet egyszerű? Csak nem szabad megnehezíteni? – ahogy János összegezi a beszélgetést?

Az ízig-vérig individualista nézet működik-e makro ökonómiai szinten is? Jánost, vagy a Z generációt ez nem érdekli. Még nem. Sőt, János megnyeri nézőpontjának a lányt, akiről már sejtjük, hogy a várható happyend nélkülözhetetlen kelléke, sőt alanya. Táncolni mennek. És azt se bánják, hogy a pár órája mg milliomos legény már csak fél pohár sörrel tudja megvendégelni a lányt. Drága nézetek ezek! A csapláros lány durcásan mondja is Jánosnak: Vedd el a tehenedet! A női józanság visszahozza a realitás talajára hősünket? Nem, folytatja a cserélgetést, amíg semmije sem marad, csak a boldogság. Mit szóltok a programhoz?

 

Mária Rádió – JEGYZETEK 124 (2018.03.01.) FORGANDÓ SZERENCSE 2 (MR)

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s