Tovább a tartalomra

Húsvét 5. vasárnapja “B év” (2018)

2018/03/28

Bő termés

Azáltal dicsőít meg Atyám, hogy bő termést hoztok

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves.  Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőít meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és tanítványaim lesztek. Jn 15,1-8

 

A számító gazda

Mottó: Azáltal dicsőít meg Atyám, hogy bő termést hoztok A gazda egész évben nyugtalan a termés miatt. Ha esik, ha fú, ha fagy, és ha szárazság van: annyi veszély fenyegeti a termést! S mennyi gondoskodást kíván. Ez különösen igaz a szőlőre. Ezért Jézus példabeszéde különösen beszédes, és a feszültséget még növeli, hogy a szőlőtő termése és az emberi munka gyümölcse lesz Krisztus szenvedésének és feltámadásának, örök jelenlétének egyik jelképe. Minden szentmise kánonja erre emlékeztet: hogy ez a termés egyszerre ajándék és kemény munka eredménye. Hogy mind a kettő egyformán szükséges. Manapság a precíziós mezőgazdaságban szinte cseppenként adagolja a tápanyagot a robot, a számítógép programjainak engedelmeskedve. Az igényelt fizikai munka csökken, a beruházott tudás, kutatás és tudomány ugrásszerűen megnőtt. Úgy is mondhatjuk, szellemibbé, spirituálisabbá vált a termelés.

A gazda azonban tudja, hogy a technológia változhat, a metszés elengedhetetlenül szükséges marad. A szőlővessző és a tő elválaszthatatlanok maradnak.

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is! http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-kiss-ulrich-180304

2018. ÁPRILIS 29. HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA – „B” ÉV

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s